To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Στα 25.000 ευρώ το όριο της απαλλαγής ΦΠΑ

Απλοποίηση του συστήματος ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συμφωνία με την τρόικα μάλιστα έχει περιληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.

Απώλεια εσόδων
Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτήν την πρόταση είναι η απώλεια εσόδων που θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Μάλιστα, για τζίρο έως 10.000 ευρώ, σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει. Στην περίπτωση αυτή πάντως όσοι τελικά εξαιρεθούν και με βάση το σημερινό σύστημα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

(Πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: