To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Μόλις το 5,3% των οφειλών έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση δανείων

Μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών έναντι της τρόικας το 2012 ήταν να μην θεσπίσει ξανά μια έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν να θεσπιστεί στο τέλος του 2012 μια ρύθμισης τελευταίας ευκαιρίας που έδινε στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οφειλές που είχαν γεννηθεί έως το τέλος του 2012 με έως και 48 δόσεις και επέβαλαν μια πάγια ρύθμιση για κάθε οφειλή που θα γεννιόταν από το 2013 και μετά. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει μόλις 12 μηνιαίες δόσεις.

Η προσέγγιση των τροϊκανών ήταν η εξής. Η φορολογική συμμόρφωση διαβρώνεται από τις συνεχείς έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών. Οι φορολογούμενοι προτιμούν να μην πληρώνουν τους φόρους τους προκειμένου να τους εξοφλήσουν σε πολλές δόσεις στο μέλλον μέσα από μια ρύθμιση που ήταν δεδομένο ότι θα έρθει.

Από τις αρχές του 2013 δεν έχει θεσπιστεί έκτακτη ρύθμιση και οι φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτους φόρους τους τελευταίους 17 μήνες έχουν στη διάθεσή τους μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και του ετήσιου επιτοκίου 8,76%. Μάλιστα, για τις οφειλές που γενιούνται μετά την 1-1-14 επιβάλλονται και πρόστιμα. 10% για καθυστέρηση εξόφλησης δυο μηνών, 20% για καθυστέρηση εξόφλησης 12 μηνών και 30% για καθυστέρηση εξόφλησης άνω των δυο ετών.

Ας δούμε την αποτελεσματικότητα της πάγιας ρύθμισης. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έως το τέλος Μαρτίου είχαν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση μόλις 684,7 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο φορολογικό χρέος γεννήθηκε από τις αρχές του 2013 έως το τέλος Μαρτίου του 2014; Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,84 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια στην πάγια ρύθμιση οφειλών έχει υπαχθεί μόλις το 5,3% των οφειλών που γεννήθηκαν τους τελευταίους 17 μήνες.

Οι λόγοι αυτής της αποτυχίας; Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για τις ρυθμίσεις σημειώνουν ότι ο κίνδυνος της αποτυχίας είχε τεθεί τους τροϊκανούς με βασικό πρόβλημα τον χαμηλό αριθμό δόσεων και την απουσία κινήτρου με τη μορφή της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις. Υιοθετήθηκε μια αυστηρή και τιμωρητική προσέγγιση η οποία φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεννόηση όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: