To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Κοινωνικό μέρισμα: Προς απόρριψη 25.000 αιτήσεις που είχαν πάρει «πρώτη έγκριση»

Μία στις δύο αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα που είχαν προεγκριθεί τη στιγμή της υποβολής τους, αλλά κρατήθηκαν για επανέλεγχο, τελικώς θα απορριφθούν. Όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, από τις περίπου 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαΐου αλλά δεν πληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 9 Μαΐου, τουλάχιστον 25.000 υποψήφιοι δικαιούχοι τελικώς θα βρεθούν στα «κρύα του λουτρού». Θα είναι τυχεροί όμως και αν γλυτώσουν κυρώσεις και ποινές, επειδή πιάστηκαν ψευδόμενοι.

Παρότι το σύστημα έκανε δεκτές συνολικά 267.000 αιτήσεις μέχρι τις 3 Μαΐου, τα «φίλτρα» προστασίας που είχε στήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «κτύπησαν καμπανάκι» για τις 62.000, από ενδείξεις ανακρίβειας που εντόπισε.




Για παράδειγμα:

- Πολλές ήταν και οι περιπτώσεις που εντοπίστηκε ότι στη δήλωση του 2013 δεν είχαν περιλάβει στα εισοδήματα του 2012 και άλλα εισοδήματα, τα οποία εντόπισε η εφορία, από ενοίκια, επιδόματα, τόκους καταθέσεων κλπ. Οι αιτήσεις μπλοκαρίστηκαν μέχρι να δοθούν εξηγήσεις.
- Εντοπίστηκαν χιλιάδες έγγαμα ζευγάρια που είχαν κάνει ξεχωριστά τη δήλωση και όχι σαν ένα νοικοκυριό, αν και ζουν υπό την ίδια στέγη στο ίδιο σπίτι. Υπέβαλαν δύο αιτήσεις αντί για μία, ζητώντας από 500 ευρώ ο καθένας, αντί 677 ευρώ που δικαιούται το έγγαμο ζευγάρι. Κατόπιν των σχετικών διορθώσεων, θα γίνει δεκτή η μία μόνο αίτηση για το ζευγάρι, ενώ η άλλη θα απορριφθεί.
- Πιο απροκάλυπτες ήταν όμως και άλλες περιπτώσεις δηλώσεων ατόμων που, ενώ πέρυσι δήλωναν ότι φιλοξενούνταν, κατά την υποβολή της αιτήσεως δήλωσαν ότι δεν φιλοξενούντο, με σκοπό να παρακάμψουν το εμπόδιο για την υποβολή της αίτησης.
- Κάποιοι έκαναν ξεχωριστή δήλωση για κάθε μέλος του νοικοκυριού τους ξεχωριστά, ακόμα και για τα ανήλικα παιδιά τους, ζητώντας έτσι να λάβουν ξεχωριστά από 500 ευρώ ο καθένας. Σε μία περίπτωση τουλάχιστον μάλιστα, εντοπίστηκε και αίτηση που φέρεται να έχει υποβληθεί από 6χρονο παιδάκι. Αν και είχε δικό του ΑΦΜ (προφανώς επειδή είχε μεταβιβαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του) υπεβλήθη ξεχωριστή δήλωση σαν να ζούσε ανεξάρτητα σε δικό του σπιτικό, χωρίς άλλα μέλη της οικογενείας του.
Η έρευνα για τις περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να δώσει και άλλα αποτελέσματα.

Παράλληλα όμως, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται και μέσα στον Μάιο υποβλήθηκαν πάνω από 80.000 νέες αιτήσεις. Η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) θα δέχεται αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και ειδική σύσκεψη με επιτελείς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, για αλλαγές στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των τελικών δικαιούχων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμη σχετική απόφαση που, εφόσον εγκριθεί από τα κόμματα, θα δίνει επίδομα έως και 500 ευρώ σε άγαμους με εισόδημα έως 6500 ευρώ, αντί 6000 που ήταν το όριο. Ανάλογη διεύρυνση θα ισχύσει και για νοικοκυριά με περισσότερα μέλη. Το ποσό του επιδόματος θα μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, αλλά φαίνεται πως τελικώς θα απαλειφθεί η πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος έως 8 ευρώ κατ' ελάχιστον.

Πηγή: newmoney.gr






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: