To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 170.000 φορολογούμενοι

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία με ταχύτατες διαδικα­σίες βρίσκονται από εδώ και στο εξής 170.000 φορολογούμενοι οι οποίοι εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν την Εφορία βγήκαν εκτός ρυθμίσεων των δόσεων των φόρων τους.

Οι κατασχέσεις θα γίνουν καθώς οι ίδιοι οι οφειλέτες, έχοντας υποβάλει αναλυτικές δηλώσεις εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης ταυτόχρονα με τις αιτήσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις, έχουν διευκολύνει ήδη την Εφορία να δεσμεύσει άμεσα συγκεκριμένα ποσά από εισοδήματα ή συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλομένων.
Με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης είχε φακελωθεί πλήρως αφού δήλωσε με κάθε λεπτομέρεια την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε μορφής. Για χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οφειλέτες έπρεπε να προσκομίσουν υποχρεωτικά και βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ είχαν ζητηθεί επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο 1.380.000 φορολογούμενων που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 το 15% εξ αυτών λόγω αδυναμίας έχασαν τη ρύθμιση στην οποία είχαν υπαχθεί για τον φόρο των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν παλαιότερα.

Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν πλέον οι οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις είναι να ζητήσουν την υπαγωγή τους στη νέα «πάγια ρύθμιση», η οποία όμως προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς όρους ένταξης και επιτρέπει την εξόφληση του χρέους μόνο σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις επιτρέπει την εξόφληση σε 13 έως 24 δόσεις (εάν το χρέος έχει προκύψει από έκτακτη αιτία). Πλέον έχουν καθιερωθεί αυστηρότατοι όροι για τη διατήρηση του δικαιώματος τμηματικής εξόφλησης των χρεών, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των νέων ρυθμίσεων. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης αυτής. Η εκπρόθεσμη αυτή δόση, μαζί με την αναλογούσα προσαύξηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξοφλείται μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Δηλαδή, εάν ένας οφειλέτης δεν πληρώσει τον μήνα Ιούλιο μια δόση της τάξεως των 500 ευρώ, τότε θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσό της καθυστερημένης δόσης των 500 ευρώ προσαυξημένο κατά 15% συν άλλα 500 ευρώ τη μηνιαία δόση του Αυγούστου. Συνολικά, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 1.075 ευρώ (500 ευρώ τη δόση του Ιουλίου + 75 ευρώ την προσαύξηση του 15% + 500 ευρώ τη δόση του Αυγούστου). Αν δεν πληρωθούν τα ποσά αυτά εμπρόθεσμα, τότε ο οφειλέτης θα τεθεί εκτός ρύθμισης και θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με μέτρα κατασχέσεων σε περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του. Εάν βρίσκεται συνεχώς έναν μήνα πίσω στις πληρωμές, θα καταβάλλει διαρκώς 15% πρόστιμο.
Ο οφειλέτης αυτός, όμως, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς θα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατασχέσεις, εφόσον:
α) Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πρόστιμο 15%, εντούτοις ο έφορος μπορεί να διατάξει κατάσχεση κατάθεσης.
β) Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα κατά το οποίο είναι ενταγμένος στη ρύθμιση. Εστω και μία δήλωση να μην υποβάλει, θα χάνει τη ρύθμιση για όλα τα παλιά χρέη του.
γ) Αφήσει απλήρωτο οποιοδήποτε νέο χρέος του προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Αν δηλαδή καθυστερήσει έστω και μία μέρα να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος, τον τρέχοντα ΦΠΑ, μια δόση φόρου κληρονομιάς ή τα τέλη κυκλοφορίας, τότε θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και για τα παλιά χρέη του.
δ) Διαπιστωθεί ότι έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Ενας ή περισσότεροι από τους όρους αυτούς είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, δεν θα είναι δυνατό να τηρηθούν από πάρα πολλούς οφειλέτες, οι οποίοι τελικά θα τεθούν εκτός ρύθμισης, οπότε θα ενεργοποιηθούν αυτόματα εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
Και μόνο το βουνό των νέων χαρατσιών που έρχεται στο επόμενο διάστημα είναι πρακτικά αδύνατον να εξοφληθεί.
Μετά την απώλεια της δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών σε δόσεις, οι διαδικασίες των κατασχέσεων θα είναι πλέον ταχύτατες καθώς οι εφορίες θα έχουν ήδη στη διάθεσή τους πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε οφειλέτη.
Κι αυτό διότι κατά την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στις τελευταίες ρυθμίσεις κάθε οφειλέτης έχει υποχρεωθεί να δώσει αναλυτική αναφορά στην Εφορία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, υποβάλλοντας λεπτομερή δήλωση με στοιχεία για όλα τα τρέχοντα εισοδήματά του, τα ακίνητά του, τα αυτοκίνητα και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία του, τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε κάθε μορφής επιχειρήσεις.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: