To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα η Eurostat

Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες, βρίσκονται αυτά που δημοσίευσε η Eurostat για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Έτσι, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση:

* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.

* Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.

* Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές πέρυσι ήταν 182,054 δισ. ευρώ.

Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ.




Σταϊκούρας: Στο 1,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής

Στο 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους κανόνες του προγράμματος, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών και χωρίς την επίπτωση της στήριξης των τραπεζών το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης είναι 3,8 δισ. το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στο 2,1% του ΑΕΠ.

Σήμερα η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους και επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα νωρίτερα από τις προβλέψεις, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας. Σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος αλλά και για την έξοδο στις αγορές. Αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη διεκδίκηση λύσεων στο χρέος.

«Πρέπει να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί προκειμένου τώρα να περάσουμε στη φάση της ανάκαμψης» ανέφερε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: