To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Από τον Ιούνιο ο νέος φόρος ακινήτων για το 2014

Ομάδα εργασίας συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να σχεδιαστούν οι υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τον νέο φόρο ακινήτων για το 2014 (ΕΝΦΙΑ), ώστε από τον Ιούνιο να επιβληθεί στους υπόχρεους.

Ο νέος φόρος ακινήτων 2014 μονιμοποιεί και επεκτείνει το χαράτσιτης ΔΕΗ (ΕΤΑΑ) δηλαδή ένα φόρο που σύμφωνα με τις δικές τους αναφορές είχε επιβληθεί έκτακτα για να καλύψει ανάγκες εν καιρώ κρίσης. Επιπλέον μονιμοποιεί και τον ΦΑΠ με στόχευση κυρίως την μεσαία περιουσία και αρκετές φοροελαφρύνσεις για την μεγάλη περιουσία.




Επίσης δεν προβλέπεται αφορολόγητο. Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή ο 1ος φόρος που θα προσομοιάζει με το χαράτσι) θα επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης.

Ο κύριος φόρος ακινήτων για τα κτίρια θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το χαράτσι , ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα.

Λιγότερα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μεγάλες κατοικίες σε ακριβές περιοχές λόγω του υψηλότερου αφορολόγητου των 300.000 ευρώ που ισχύει για τον δεύτερο συμπληρωματικό φόρο που αντικατέστησε τον ΦΑΠ.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «ο δήθεν "συνταγματικός" αυτός φόρος, «επιβάλλεται με βάση αντικειμενικές αξίες της εποχής των ολυμπιακών αγώνων, όταν η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα και όχι αυτή που είναι σήμερα».

(Πηγή: dikaiologitika.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: