To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Μειώσεις φόρων προβλέπει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο

Η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EuroWorking-Group) ενέκρινε τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ προς στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Μέσα στο Μάιο θα ακολουθήσει και η δόση του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ιδιαίτερα ευνοϊκή ήταν η υποδοχή από τους εμπειρογνώμονες του Eurogroup στην παρουσίαση που έκανε η Ελλάδα σχετικά με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας έως το 2021, ενώ συμφωνήθηκε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστεί «πακέτο» με τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 2 Μαίου και ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στις ΗΠΑ το διήμερο 1 και 2 Μαίου και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς γίνεται στον απόηχο της πιστοποίησης του πλεονάσματος από τη Eurostat και τρεις μόλις μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Μαίου, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους.




Μία μόλις ημέρα μετά την επιβεβαίωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 το EuroWorking Group αποφάσισε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ, κάτι που θα γίνει εντός της βδομάδας και αφού το ΕΤΧΣ βγει στις αγορές για δανεισμό. Οι άλλες δύο δόσεις που ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ η καθεμία θα δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο εκπρόσωπος της χώρας μας στη συνεδρίαση Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου έθεσε στους εταίρους το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Στη συζήτηση που έγινε οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι θα τηρήσουν τη δέσμευση ενώ συνέδεσαν τις αποφάσεις με την επόμενη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ώστε η ελάφρυνση του χρέους να αποφασιστεί υπό μορφή «πακέτου» με τον καθορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Εάν η χώρα μας βγει στις αγορές και εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες του Αυγούστου, τότε η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί εντός του φθινοπώρου διαφορετικά αυτό θα γίνει νωρίτερα.

Εξάλλου, εξαιρετικά θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι εταίροι στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που τους παρουσίασε ο κ. Τσακλόγλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να συμβάλουν μέσω της συμμετοχής τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομής. Ο δεύτερος τρόπος στήριξης των εταίρων θα προωθηθεί μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας μέσω της Task Force σε τομείς που θα κρίνει η χώρα μας.

ΔΝΤ
Την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος χαιρέτισε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζ. Ράις χαρακτηρίζοντας ?καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο? το πλεόνασμα του 2013, προσθέτοντας όμως πως η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Στα ?θετικά? κατέταξε και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.Σύμφωνα με τον κ. Ράις, η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (3,4 δια. ευρώ), θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαίου, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν συμφωνεί το ΔΝΤ για τη μετάθεση της απόφασης για το χρέος της Ελλάδας, επισήμανε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα. Αναμένουμε, είπε, ότι η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας. Τόνισε ακόμα ότι η επιπλέον χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί από τον επόμενο Απρίλιο και μέχρι το τέλος του προγράμμτος θα συζητηθεί στη νέα επιθεώρηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι. Παράλληλα διευκρίνισε πως η τρόικα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου σε μία επίσκεψη ρουτίνας, που θα διαρκέσει λίγες ημέρες.

Standard & Poor's

Η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων της Standard&Poor's (S&P) M. Κράμερ. Όπως ανέφερε στο Reuters, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν πλέον επανέλθει σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτα όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα έως τώρα, αλλά ο δρόμος παραμένει μεγάλος για την S&P που διατηρεί σε βαθμίδα υψηλής επισφάλειας την Ελλάδα.

ΕΛΣΤΑΤ

Οι δημοσιονομικές στατιστικές της Ελλάδας δημοσιεύονται από τη Eurostat χωρίς επιφυλάξεις για όγδοη συνεχή φορά από τον Νοέμβριο του 2010 επισημαίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε χθεσινή ανακοίνωση, κάτι που όπως σχολιάζει αποτελεί μια σημαντική σειρά επιτυχιών για την Ελλάδα.

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Οι πυλώνες

1 Τουρισμός.

2 Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

3 Ενέργεια.

4 Διαμετακομιστικό εμπόριο και συνδυασμένες μεταφορές.

5 Έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.

6 Βιομηχανία φαρμάκων.

7 Βιομηχανία.

8 Ναυτιλία.

9 Εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Οι 13 οριζόντιες πολιτικές
•Τα επόμενα χρόνια μείωση φορολογίας επιχειρηματικών κερδών και φυσικών προσώπων. Περικοπή ασφαλιστικών εισφορών μείωση φορολογίας έμμεσων παραγωγικών συντελεστών στην ενέργεια.
•Δημοσιονομική εξυγίανση.
•Αποκρατικοποιήσεις.
•Απελευθέρωση αγορών.
•Άρση επενδυτικών εμποδίων με απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστευση φορολογικής διοίκησης.
•Διευκόλυνση διεθνούς εμπορίου και εξωστρέφεια.
•Ευελιξία στην αγορά εργασίας.
•Καινοτομία.
•Αναδιοργάνωση δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων, και με σύνδεση αμοιβών με παραγωγικότητα.
•Επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
•Καταπολέμηση διαφθοράς.
•Επίσπευση απονομής δικαιοσύνης. Μελλοντικά εξετάζεται και πρωτοβουλία συνταγματικής αναθεώρησης.
•Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής - εισαγωγή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγές χρηματοδότησης
•«Κλειδί» η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων κυρίως από το εξωτερικό.
•Απορρόφηση κεφαλαίων για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
•Εμπροσθοβαρής σχεδιασμός για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο (2014 ? 2020) με κονδύλια 19 δισ. ευρώ.
•Αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
•Συνδυασμός διαφορετικών τρόπων χρηματοδότησης - Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά κεφάλαια - ESI funds, δάνεια από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, εθνικές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές.
•Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
•Τεχνική βοήθεια.

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: