To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τέσσερα σημεία που πρέπει να προσέξετε στην αναχρηματοδότηση δανείου

Έχετε στεγαστικό δάνειο που βρίσκετε σε καθυστέρηση; Θέλετε να προχωρήσετε στην αναχρηματοδότησή του; Προσοχή στις παγίδες και στα ψιλά γράμματα. Τα τέσσερα "μυστικά" που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να προσέξετε τι πρόκειται να υπογράψετε.

Οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα προχωρούν στις ρυθμίσεις όλων των δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών. Ωστόσο συχνά, οι νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι δανειολήπτες, στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» κρύβουν παγίδες που έχουν χρηματικό κόστος για τον δανειολήπτη.

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή:

•Ο τρόπος υπολογισμού των σταθερών επιτοκίων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον οι τράπεζες διαμορφώνουν τα σταθερά επιτόκια τους ανάλογα με τον πελάτη. Τι σημαίνει αυτό;
•Στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, θα πρέπει να αναφέρεται το επιτόκιο αναφοράς πχ euribor3μηνου ή 6μηνου ή 1 μήνα. Ο σαφής προσδιορισμός του κυμαινόμενου επιτοκίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού σήμερα οι τράπεζες ορίζουν ως κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor και όχι το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, όπως έκαναν παλαιότερα.
•Ακόμα στη σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση καταβολής των δόσεων κατά κεφάλαιο, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις για την περίοδο ισχύος του σταθερού επιτοκίου σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο καθώς και το ύψος του επιτοκίου υπερημερίας και τον τρόπο υπολογισμού των τόκων.
•Τέλος οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι αν λάβουν δάνειο για το 80% και πάνω της αξίας του ακινήτου, θα πληρώσουν ακριβότερο επιτόκιο, σε σύγκριση με όσους χρηματοδοτήσουν ένα ποσοστό της αγοράς με δικά τους χρήματα. Αντίστοιχη «ποινή» επιβάλλουν οι τράπεζες και στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο τρόπος υπολογισμού της οποίας θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στο κείμενο της σύμβασης.

Οι τράπεζες στα επίσημα τιμολόγιά τους, τα οποία αναρτούν στις ιστοσελίδες τους, αναφέρουν ότι τα σταθερά επιτόκια ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο ύψος και μεταβάλλονται ανάλογα με το προφίλ του πελάτη. Προκειμένου λοιπόν να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να συγκρίνει το πραγματικό κόστος δανεισμού θα πρέπει να λάβει προσφορές που θα βασίζονται στα δικά του δεδομένα (ύψος δανείου, ποσοστό χρηματοδότησης, συνολική διάρκεια, ετήσια έσοδα κ.λπ.) από όλες τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι στην προσφορά που θα πάρει ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης» από την τράπεζά του, θα πρέπει να μπορεί να υπολογίσει το τελικό κόστος τόσο όσον αφορά τη μηναία δόση όσο και ως προς τους τόκους, ώστε να κρίνει αν τον συμφέρει.

(Πηγή: fpress.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: