To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Συνεχίζεται το σήριαλ με τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα

Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, η διαφορά δηλαδή του τιμήματος κτήσης με το τίμημα πώλησης, θεσμοθετήθηκε τέλη του 2013 με το τότε φορολογικό νομοσχέδιο. Χρειάστηκαν περίπου δυόμιση μήνες μέχρι να υπάρξουν διευκρινίσεις για τη νέα αυτή επιβάρυνση, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 29 Μαρτίου.

Το σήριαλ όμως, δεν τελείωσε, καθώς εκκρεμεί η εγκύκλιος με τις εφαρμοστικές οδηγίες του νομοθετικού πλαισίου για το φόρο υπεραξίας. Φαίνεται, όμως να φτάνει στο τέλος του, ύστερα από περισσότερες από 100 ημέρες υπομονής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η σύνταξη της εγκυκλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απαιτείται η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για να δημοσιευθεί, κάτι που τοποθετείται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου αναμένεται να οδηγήσει στην πραγματοποίηση αγοραπωλησιών, καθώς τους τελευταίους μήνες οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης. Και αυτό επειδή δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας πράξης πώλησης που θα μπορούσε μεταγενέστερα να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ίδιους αλλά και στους πωλητές, μιας και αμφότεροι θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένοι στις... διαθέσεις του εκάστοτε εφόρου που θα θεωρήσει ότι το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει τον φόρο υπεραξίας.

Η εγκύκλιος, που περιμένει η κτηματαγορά, προβλέπει ποιος θα πληρώνει το φόρο, ποιες περιπτώσεις αγοραπωλησιών υπάγονται σε φόρο υπεραξίας και ποιες εξαιρούνται. Θα περιλαμβάνει, επίσης, αλγόριθμο για τον υπολογισμό του χρόνου και της τιμής κτήσης σε περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου υπεραξίας για τους ιδιοκτήτες, εν τέλει, δεν θα είναι μεγάλη, επειδή θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Το επόμενο στάδιο

Η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο πριν η-στατική το τελευταίο διάστημα- κτηματαγορά περάσει στην επόμενη φάση. Η ανυπαρξία αγοραπωλησιών έχει διαλύσει το σύστημα αξιών των ακινήτων δεδομένου ότι, χωρίς «deals», δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσο πωλούνται και πόσο αγοράζονται οι ιδιοκτησίες.

Αφότου ξεπεράσει το σκόπελο της ανυπαρξίας deals λόγω του φόρου υπεραξίας, το εγχώριο real estate εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσβλέπει σε καλύτερες ημέρες ύστερα από ένα ενάμιση -δύο χρόνια, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank Property Services, εάν η κτηματαγορά ακολουθήσει την βελτίωση της οικονομίας από το 2014 και ύστερα, τότε αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση αξιών το 2014, σταθεροποίηση το 2015 και αύξηση από το 2016 και ύστερα, ακολουθώντας την πορεία της οικονομίας με μια καθυστέρηση ενός έτους περίπου.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Global Markets Research, οι αξίες προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 1% το 2015 και κατά 2,9% του 2016. Η εκτιμώμενη ανοδική τάση είναι συνάρτηση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, όπως και της αναμενόμενης μείωσης της ανεργίας και δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (165% το 2017).

Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι η σταδιακή επιστροφή στην ανάκαμψη θα οδηγήσει τις αξίες σε σταθεροποίηση για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια και θα ακολουθήσουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης του real estate. Προβλέπουν όμως, περαιτέρω, αλλά μικρού μεγέθους πτώση των τιμών.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: