To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πολυνομοσχέδιο: Ποιες αλλαγές φέρνει σε φοροπρόστιμα, τέλη κυκλοφορίας και φόρο υπεραξίας

Με τα προαπαιτούμενα για τη σούπερ δόση των 8,8 δισ. ευρώ ψηφισμένο νόμο του Κράτους, προετοιμάζεται να υποδεχθεί την Τρίτη 1η Απριλίου στην Αθήνα τους ομολόγους του στο άτυπο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Για τους σχεδιασμούς ψήφισης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο επικεφαλής του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου.




Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα έχει ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής.

Αν «σκαλώσει» το ν/σ στις διατυπώσεις, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα και να κατατεθεί την Παρασκευή και να ψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση όταν την Τρίτη 1η Απριλίου συνεδριάσει το Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει εκπληρώσει απολύτως τις υποχρεώσεις της και να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς δύο ή το πολύ τρία άρθρα. Ένα άρθρο θα αφορά τις τράπεζες. Το δεύτερο τα φορολογικά και το τρίτο τις διαρθρωτικές αλλαγές όπου υπάρχουν ορισμένες ενδοκυβερνητικές «παραφωνίες» ιδίως αναφορικά με το θέμα του γάλακτος.

Για να περιοριστούν ενδεχόμενες διαρροές, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται το ενδεχόμενο το δεύτερο και τρίτο άρθρο να συμπτυχθούν σε ένα με το σκεπτικό ότι τα θετικά φορολογικά μέτρα θα βαρύνουν περισσότερο υπέρ μιας θετικής ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα περάσει τη δοκιμασία της Βουλής, με τους απόντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι το «μπαλαντέρ». Δεδομένου ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και έξι βουλευτές της Χ.Α βρίσκονται στον Κορυδαλλό, είναι σαφές ότι χρειάζονται 148 βουλευτές για να περάσει. Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα υπάρξει στήριξη του νομοσχεδίου και από ορισμένους ανεξάρτητους.

Στα φορολογικά οι εντυπώσεις

Στο μέτωπο των εντυπώσεων, αν δεν υπάρξουν δραματικές παραφωνίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να διευρύνει τη γκάμα των θετικών ειδήσεων. Τα φορο-πρόστιμα, τα οποία δημιούργησαν τους προηγούμενους μήνες θύελλα αντιδράσεων θα συρρικνωθούν δραστικά.

Στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ σχεδιάζεται να προσγειωθεί το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας) και στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

Στα καλά νέα περιλαμβάνονται ακόμα:

· Αύξηση ακατάσχετου. Για μισθούς και συντάξεις το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το μήνα ενώ μπαίνει και νομοθετικό φρένο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ.

· Τέλη κυκλοφορίας. Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Με το ισχύον καθεστώς η εφορία τους ζητεί να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής. Επίσης δεν θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας όσοι προχωρούν στην απόσυρση του οχήματος με στόχο την απόκτηση καινούργιου.

· Τέλος η παρακράτηση στα Royalties. Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% για τα μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού και αντιμετωπίζονταν σαν δικαιώματα (royalties).

· Τόκοι. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περάσει στις φορολογικές διατάξεις και πρόβλεψη εξαίρεσης τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ από την υποχρέωση καταγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

· Φόρος υπεραξίας. Με ή χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο η διάταξη με την οποία θα εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας, μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν αποκτηθεί πριν το 1994.

Παράλληλα, παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ, φαίνεται πως θα περάσει και η διάταξη με την οποία θα «μετρά» ο πληθωρισμός για τον υπολογισμό της υπεραξίας επί της οποίας θα επιβάλλεται συντελεστής 15%, ελαφρύνοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: