To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Οκτώ συμβουλές για ασφαλές e-banking

Σην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου το 40% των πολιτών ηλικίας 16 έως 74 ετών χρησιμοποιούσε το 2012 το Διαδίκτυο για τη διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το ποσοστό διείσδυσης της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κινείτο στα επίπεδα του 9%.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ποσοστά χρήσης της τάξεως του 19%, τα οποία, όμως, είναι επί του συνόλου των χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά της Ευρώπης όσον αφορά το e-banking, αν και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα από την πλευρά των εγχώριων τραπεζών που προσπαθούν να προωθήσουν τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Τα χαμηλά ποσοστά του e-banking στην Ελλάδα συνάδουν, όπως είναι λογικό, με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου. Όμως, ένας από τους πιο βασικούς λόγους δείχνει να είναι η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών τους. Όμως, όπως σημειώνει, ο Χρήστος Βεντούρης, Information Security Specialist Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Symantec, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της προστασίας δεδομένων, στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένες απλές κινήσεις, τις οποίες αν τις ακολουθήσουμε, διασφαλίζουμε σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών.

Συμβουλές
Πρακτικά, υπάρχουν οκτώ βασικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω Web:

1. Επιλέξτε έναν αρκετά πολύπλοκο κωδικό για την πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής σας μέσω του web. Συγκεκριμένα, επιλέξτε συνδυασμό μικρών αλλά και κεφαλαίων γραμμάτων, ενώ προσθέστε αριθμούς και σύμβολα. Σε κάθε περίπτωση, μην κρατάτε τον κωδικό που θα σας δώσει η τράπεζα κατά την εγγραφή σας στην υπηρεσία.

2. Εάν η τράπεζά σας δεν δέχεται τόσο σύνθετους κωδικούς (π.χ. δέχεται μόνο αλφαριθμητικούς χαρακτήρες) παραπονεθείτε στην τράπεζά σας και ζητήστε να επιτρέπει τη δημιουργία πιο σύνθετων κωδικών. Σημειωτέον πως είναι μάλλον σπάνια πλέον η περίπτωση να μην δέχεται κάποια τράπεζα σύνθετο κωδικό. Το αντίθετο, μάλιστα, προτρέπουν τους χρήστες των e-banking υπηρεσιών τους να χρησιμοποιούν πολύπλοκους κωδικούς.

3. Φροντίστε να αλλάζετε τον κωδικό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

4. Εάν σας παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα token (σ.σ. πρόκειται για μία ειδική μικρή σε μέγεθος συσκευή με οθόνη) από την τράπεζα σας για να έχετε έναν επιπλέον κωδικό, προμηθευτείτε το.

5. Εάν παρέχεται από την online υπηρεσία, βάλτε όριο στις ημερήσιες online συναλλαγές σας. Με αυτό τον τρόπο, θα αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια.

6. Εάν παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τις συναλλαγές σας μέσω email ή SMS ενεργοποιήστε το, καθώς θα μπορείτε να γνωρίζετε τι κινήσεις έχουν γίνει ανά πάσα στιγμή.

7. Όταν επισκέπτεστε τη σελίδα του online banking και δείτε να εμφανίζεται ειδοποίηση «This site is not trusted», μην προχωρήσετε σε είσοδο (login) στην υπηρεσία. Κλείστε τη σελίδα και ενημερώστε την τράπεζά σας.

8. Εάν λάβετε email από την τράπεζά σας για να αλλάξετε κωδικό ή σας παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο (link) της τράπεζας, μην το κάνετε κλικ.

Είναι σχεδόν απίθανο να επικοινωνήσει η τράπεζα μαζί σας μέσω email εάν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον λογαριασμό σας. Μην κάνετε κλικ σε κανένα link από το email αυτό και ειδοποιήστε την τράπεζά σας. Θα πρόκειται για περίπτωση phishing, όπως αποκαλείται, προκειμένου να μάθουν τους κωδικούς σας κάποιοι άνθρωποι που σίγουρα δεν επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.

Mobile banking
Πέραν του web banking, την τελευταία διετία έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και οι τραπεζικές υπηρεσίες μέσω smartphones (mobile banking). Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραπάνω συμβουλές έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα και θα πρέπει να τις ακολουθείτε προκειμένου να διασφαλίσετε και εδώ το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των online τραπεζικών συναλλαγών σας.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: