To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ποιο μοντέλο προωθείται για τις αποδείξεις (upd)

Το πορτογαλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο εκδίδονται οι αποδείξεις ηλεκτρονικά όλες οι χάρτινες αποδείξεις, με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους, ώστε να δηλώνουν βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους στη φορολογική διοίκηση, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Κεντρική ιδέα στο μοντέλο αυτό, το οποίο έχει αποφέρει αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ στην Πορτογαλία, είναι πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ανάλογο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το κίνητρο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστροφή ακόμη και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.

Η ιδέα έρχεται από την Πορτογαλία και το μοντέλο "e-fatura". H προαιρετική εφαρμογή του από τις αρχές του 2013 έχει οδηγήσει σε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ και η υποχρεωτική εφαρμογή του από το 2014, εκτιμάται ότι θα αποκαλύψει σημαντικό μέρος της παραοικονομίας που ανέρχεται στο 19% του πορτογαλικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το "e-fatura" όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχο μέτρο προωθεί και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014, όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων . Έτσι σε μηνιαία βάση το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μια εικόνα της αγοράς.

Στους φορολογούμενους από την άλλη πλευρά, δίνεται φορο-κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους, όπως τον ΑΦΜ της επιχείρησης, την ημερομηνία της συναλλαγής και βέβαια το ποσό. Στην Πορτογαλία, προβλέπεται επιστροφή ΦΠΑ 15%.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: