To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Εκρηκτικό το μέτωπο των ακινήτων για την κυβέρνηση

Φορολογία και πλειστηριασμοί
Ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, προδιαγράφει η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την ώρα που ο φόρος στα ακίνητα των πλουσίων αλλά και οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα των φτωχών μοιάζουν με βραδυφλεγείς βόμβες στη συνοχή της.

Τα μέτωπα που χωρίζουν την κυβέρνηση με την τρόικα παραμένουν πολλά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν το Eurogroup, ενώ ακόμα και η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 9 του μήνα, που θα δημιουργούσε ένα κάποιο θετικό κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται δύσκολη. Ίσως διότι ο μήνας είχε ...9 , από το Σεπτέμβρη έως σήμερα αφού τα προαπαιτούμενα για τη δόση θα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί θεωρητικά ήδη από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, συνεχίζεται εξ αποστάσεως με τους εκπροσώπους των πιστωτών να απαιτούν «προσύμφωνο» (όπως έγραψε ήδη από την Παρασκευή το Euro2day) για να επιστρέψουν και το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων όπου προς το παρόν το χάσμα φαίνεται αγεφύρωτο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το πρώτο μεγάλο κρας τεστ στη Βουλή. Την Πέμπτη, εκτός νέου απροόπτου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο -αλλά και διπλό- φόρο ακινήτων.

Το αντάρτικο των γαλάζιων και πράσινων βουλευτών της περιφέρειας, μετά τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης των αγροτών, έχει καταλαγιάσει. Στη θέση του όμως ξεπήδησε ένα μικρότερης έκτασης αλλά όχι και μικρότερης βαρύτητας «μπαϊράκι» βουλευτών που ετοιμάζονται ενδεχομένως να ξιφουλκήσουν υπέρ των αστικών ακινήτων.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στο «Βήμα της Κυριακής» σύμφωνα με την οποία «ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι landlords της Εκάλης» θεωρείται δεδομένο πως θα πυροδοτήσει νέο κύμα γαλάζιων πυρών προς τον εξωκοινοβουλευτικό, τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, εκεί που ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές ευελπιστούσαν ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να τεθεί με αξιώσεις αίτημα παράτασης του μειωμένου- στο 13% -συντελεστή και το 2014, η τρόικα φαίνεται να βγάζει κι άλλο «φασούλι».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά πως αν θέλει να κρατήσει και το επόμενο έτος μειωμένο το συντελεστή στο ΦΠΑ εστίασης, τότε θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει ένα έξτρα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ.

Τι δέχεται η τρόικα για πλειστηριασμούς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας σημειώνοντας πως «αν περνούσαν οι απαιτήσεις της τρόικας για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, θα έπεφτε η κυβέρνηση».

Το πόσο βαθιά πολιτικό αλλά και ουσιαστικά κοινωνικό είναι το ζήτημα έχει διαμηνύσει πολλάκις στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο όσο και η κυβέρνηση σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο .

Παρά τις μεγάλες αποστάσεις που χωρίζουν τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, η προσπάθεια ενός «χρυσού συμβιβασμού» συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δέχεται εξάμηνο μεταβατικό στάδιο, πριν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, για πρώτη κατοικία.

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες βάση των δικών τους προτάσεων, θα έχουν ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς ιδιοκτήτες των οποίων η πρώτη κατοικία δεν υπερβαίνει σε αξία τις 100.000 -120.000 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική περιουσία του φορολογούμενου δεν ξεπερνά το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση, δεν θέλει ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο πως θα μπορούσε να φέρει ένα νομοσχέδιο με τις παραπάνω απαιτήσεις της τρόικας στη Βουλή. Πιθανότερο θεωρείται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν κρας τεστ αλλά μόνο... κρας.

Έτσι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πρόταση βάζει τον πήχη σημαντικά ψηλότερα. Κατ' αρχήν ζητά μεταβατική περίοδο τριών ετών και επιπλέον ζητά να μην υπάρχει καθόλου το κριτήριο του εισοδήματος.

Δηλαδή, με το πλαίσιο που διαμορφώνουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας και συνολικής ακίνητης περιουσίας, να υπάγονται όλοι οι ιδιοκτήτες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Και οι δύο αυτές παράμετροι κρίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες από την τρόικα, πολύ ελαστικές.

«Γενναιόδωρες» άλλωστε θεωρούνται από την τρόικα και οι ελληνικές προτάσεις για προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και με κριτήριο υπαγωγής στην ομπρέλα προστασίας συνολική περιουσία διπλάσιου ύψους.

Στη διαπραγμάτευση όμως, είθισται η μία πλευρά να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και η άλλη πολύ χαμηλά τουλάχιστον στην αρχή των συζητήσεων, ώστε να υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Τώρα, τριάντα μέρες πριν τη λήξη ισχύος των σημερινών προστατευτικών διατάξεων, το γεγονός ότι παραμένει τέτοιου μεγέθους απόσταση, μάλλον δείχνει ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα χρειαστεί να βάλει περισσότερο από την άλλη, νερό στο κρασί της για να υπάρξει συμφωνία.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: