To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πώς να ζεσταθείτε ...οικονομικά

Είναι το κρύο τσουχτερό; Ανάψτε συσκευές θέρμανσης γνωρίζοντας όλα τα «μυστικά» που θα συγκρατήσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και τα κοινόχρηστα.

Η Greenpeace συμβουλεύει:

· Η σωστή μόνωση του σπιτιού... σώζει. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

· Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές όπως κλιματιστικά ή σόμπες, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α).

· Αν μπορούμε τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

Τι συμβουλεύει η Intelligent Energy Europe:

1. Έχετε παρατηρήσει σημάδια υγρασίας σε τοίχους ή οροφές; Η υγρασία φθείρει το κέλυφος του κτιρίου και αλλοιώνει τις μονωτικές ιδιότητες των υλικών κατασκευής. Καθιερώστε ένα πρόγραμμα τακτικών ελέγχων για υγρασία, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων για διαρροές και προβλήματα στα δίκτυα νερού, αποβλήτων και απορροής όμβριων του κτιρίου.

2. Κλείνετε τα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης / κλιματισμού; Έως και 30% εξοικονόμηση ενέργειας από την θέρμανση /κλιματισμό μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο των ανοιγμάτων σε όλο το κτίριο.

3. Έχετε προγραμματίσει έλεγχο των ανοιγμάτων του κτιρίου (πόρτες, παράθυρα, κτλ); Προβλήματα εφαρμογής και αεροστεγανότητας μπορεί να οδηγούν σε μεγάλες απώλειες. Ελέγξτε και σημειώστε ποια παράθυρα, εξωτερικές πόρτες, θυρίδες αερισμού, κτλ παρουσιάζουν προβλήματα αεροστεγανότητας. Μονώστε καταλλήλως για να αποφύγετε την σπατάλη ενέργειας.

4. Είναι όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι και οι μεσοτοιχίες επαρκώς μονωμένες; Η απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων μπορεί να μειωθεί έως και 65% με την χρήση κατάλληλων μονωτικών υλικών.

5. Υπάρχουν εμφανείς θερμικές γέφυρες στην πρόσοψη του κτιρίου; Οι θερμικές γέφυρες (απολήξεις δοκαριών, κολώνων, σινάζια, κτλ) αποτελούν μία μόνιμη πηγή διαρροής θερμικής ενέργειας από το κτίριο στο περιβάλλον. Επίσης, συντελούν στην εμφάνιση υγρασίας σε εσωτερικούς τοίχους και τα ταβάνια του κτιρίου.

6. Είναι τα ταβάνια και η σκεπή επαρκώς μονωμένη; Η απώλεια θερμότητας μέσω της οροφής μπορεί να μειωθεί έως και 80% με την χρήση κατάλληλων μονωτικών υλικών.

7. Υπάρχουν ή πρόκειται να τοποθετηθούν παράθυρα με διπλά τζάμια; Αντικαταστήστε τα τζάμια στα παράθυρα ή ολόκληρα τα κουφώματα ώστε να υπάρχουν διπλά τζάμια σε όλα τα ανοίγματα.

8. Να απευθυνθείτε στις εταιρείες παροχής ενέργειας για όποια απορία μπορεί να προκύπτει από τα τιμολόγια.

9. Πραγματοποιείται η ετήσια συντήρηση του καυστήρα / λέβητα; Σιγουρευτείτε ότι ένας εξειδικευμένος τεχνικός ελέγχει και συντηρεί ετησίως το σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

10. Είναι τα θερμαντικά σώματα και η έξοδος των καυσαερίων χωρίς εμπόδια; Αντικείμενα που σκεπάζουν τα σώματα ή εμποδίζουν την έξοδο των καυσαερίων από τον καυστήρα επιβαρύνουν την λειτουργία του συστήματος και αυξάνουν τις ώρες λειτουργίας του καυστήρα.

11. Ελέγξτε τακτικά ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα ή εμπόδια πάνω στα θερμαντικά σώματα ή την έξοδο καυσαερίων του καυστήρα.

12. Χρησιμοποιούνται φορητά μέσα θέρμανσης; Σόμπες, αερόθερμα, κτλ έχουν μικρό συντελεστή απόδοσης και μεγάλη ηλεκτρική κατανάλωση. Αποτρέψτε τη χρήση φορητών μέσων θέρμανσης εκτός περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

13. Γνωρίζετε την πραγματική απόδοση του συστήματος θέρμανσης; Ένας καυστήρας νέας τεχνολογίας μπορεί να είναι 10 – 30% πιο αποδοτικός από έναν αντίστοιχο παλαιότερο.

14. Γίνεται προμήθεια εξοπλισμού με βάση την ενεργειακή κλάση του; Συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α ή Β χρειάζονται έως και 55% λιγότερη ενέργεια από συσκευές κλάσης Ε ή χειρότερης. Προτείνεται την αγορά μόνο συσκευών ενεργειακής κλάσης Α ή Β. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

15. Μήπως, το χειμώνα, η εσωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 19 – 20 ºC; Η θερμοκρασία αυτή είναι η μέγιστη προτεινόμενη για βέλτιστες συνθήκες άνεσης. Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας παραπάνω, το κόστος ενέργειας αυξάνεται κατά 7%. Μετρήστε την εσωτερική θερμοκρασία σε όλους τους θερμαινόμενους χώρους και ρυθμίστε τους θερμοστάτες έτσι ώστε αυτή να μην ανεβαίνει πάνω από το όριο των 19 – 20 ºC.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: