To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Επιμένει η τρόικα στις ομαδικές απολύσεις

Ανοικτά παραμένουν, για να συζητηθούν τον Ιανουάριο, όλα τα “μέτωπα” του υπουργείου Εργασίας (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ και “κάλυψη” του χρηματοδοτικού κενού των Ταμείων) στα οποία, η τρόικα, προς το παρόν, παραμένει...αμετακίνητη.

Ενδεικτικό είναι ότι η συνάντηση - που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου και της γ.γ. Α. Στρατινάκη - διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες και, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έληξε με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται ακόμη... δρόμος για να υπάρξει συμφωνία. “Ο διάλογος συνεχίζεται” δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.

Πέρα από τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι επικεφαλής της τρόϊκας για την επάρκεια της χρηματοδότησης των Ταμείων το 2014, παρά τα μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, διάσταση απόψεων, που θα επιχειρηθεί να “γεφυρωθεί” εντοπίζεται στα εξής:

1. Στην οριζόντια περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2014 (και συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016) που ζητεί η τρόϊκα, με βάση το Μνημόνιο. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επικαλούμενη την υστέρηση εσόδων του ΙΚΑ από την παρατεταμένη ύφεση και την αυξημένη ανεργία και τον κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης (μετά τη ζητούμενη νέα μείωση των εισφορών) του ελλείμματος του 1 δις ευρώ, διαπραγματεύεται να ισχύσει το μέτρο το 2014 στοχευμένα, για προσλήψεις νέων σε ηλικία και μακροχρόνια ανέργων.

2. Στη γενική αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων που θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί έως το τέλος του 2013, η τρόϊκα εμμένει στην υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες (στις μεγάλες επιχειρήσεις το όριο των επιτρεπόμενων κάθε μήνα απολύσεων είναι 10%).. Ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε την απόφαση να καταργηθεί το υπουργικό – διοικητικό “βέτο” στα αιτήματα των επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις χωρίς, όμως, να αλλάξουν τα όρια των επιτρεπομένων ανά μήνα ελεύθερων απολύσεων και με την πρόβλεψη να προβλεφθούν κοινωνικά κριτήρια και δίχτυ προστασίας των απολυομένων (κάτι που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία). Ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας χθες στο ΕΒΕΑ, τόνισε ότι η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τους υπουργούς Εργασίας «δεν έσωσε ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τις θέσεις εργασίας». Αντίθετα, προσέθεσε, «οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έχασαν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, χωρίς να λάβουν επίδομα ανεργίας αφού συνήθως δεν είχε προηγηθεί κανονική απόλυση».

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: