Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, έναντι 2,486 εκατ. ευρώ που εισέπραξε φέτος από το «χαράτσι» του ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ. Είναι τόσο σίγουροι μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο πως θα βρουν τα λεφτά αυτά, που αποφάσισαν να «θυσιάσουν» και 150 εκατ. ευρώ που κοστίζει, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μείωση του Φόρου Μεταβίβασης στο 3%, από 8%-10% που πληρώνουν όσοι (ελάχιστοι) αγοράζουν ακίνητα σήμερα.
Ωστόσο από την επιβολή του νέου φόρου ακινήτων δε θα γλιτώσουν τελικά οι οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα. Όπως ρητώς ορίζεται στο νομοσχέδιο (αν δεν αλλάξει κατά τη συζήτηση στη Βουλή πριν ψηφιστεί) η απαλλαγή δεν θα ισχύει αν οι οικονομικά αδύναμοι οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξαιρώντας αυτομάτως περί τα 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να επιβάλει νέους φόρους και σε εκείνους που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν γιατί, απλά, δεν έχουν να πληρώσουν!
Ποιοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο»
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση εσόδων παρότι υποστηρίζει πως από τον νέο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα δουν μείωση του φόρου που πλήρωναν ως τώρα. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πληρώσουν φόρο και για όσα ακίνητα δεν πλήρωναν. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν έτσι:
-οι κάτοχοι οικοπέδων που ως τώρα δεν πλήρωναν για αυτά,
-ιδιοκτήτες αστικών που θα πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο που αρχικά δεν προβλεπόταν
-ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ειδικά κάτοχοι αυθαιρέτων ή όσοι έκτισαν εξοχικό με στρεμματικές άδειες εκτός σχεδίου, γιατί θα φορολογούνται για την έκταση σαν να ήταν οικόπεδο.
Ποιοι γλιτώνουν 50%-100%
Απαλλαγή από το 50% του φόρου θα χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους πολίτες μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και
γ) ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν ή να μην ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά για τις οικογένειες που πληρούν σωρευτικά τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις και είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το νέο φόρο.
Έκπτωση 60% θα έχουν ημιτελή η μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Από τον φόρο απαλλάσσονται πλήρως όσων τα ακίνητα είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογική υπηρεσία κλπ).
Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος
Α. Ο κύριος φόρος: θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
1. Κτίσματα: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα, ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που «αποτυπώνουν» την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Οι συντελεστές πρόσοψης θα ανέρχονται σε 1, για κτίσματα που δεν έχουν καθόλου προσόψεις σε δρόμους, 1,01 για κτίσματα με πρόσοψη σε 1 δρόμο και 1,02 για κτίσματα με προσόψεις σε 2 ή περισσότερους δρόμους. Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας 1,02, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το γινόμενο που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους πολλαπλασιασμούς.
Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.
2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
3. Αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου εκτάσεις: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης κλιμακούμενος από 0,1 για τις δασικές εκτάσεις έως 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις! Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια και μοναδική άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας
5.Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ως εξής: ο βασικός φόρος 0,001 ευρώ ανά τ.μ. θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης και εν συνεχεία με τον συντελεστή θέσης, τον συντελεστή άρδευσης (αν η έκταση είναι αρδευόμενη), τον συντελεστή χρήσης και τον συντελεστή κατοικίας (αν υπάρχει).
Β. Ο συμπληρωματικός φόρος: θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναμένεται να προκύψουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 4,4% έως 21,6% για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων που κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.
(Πηγή: protothema.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: