To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

20% η μέση φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα το 2014

Φόρο κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερο από αυτόν που αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους καλούνται να πληρώσουν το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Αυτό ουσιαστικά προκύπτει καθώς ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε δέκα ημέρες αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, με την ελπίδα το νέο έτος να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, παίρνει ως βάση υπολογισμού όχι τις εμπορικές, αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές, που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας σε πρόσθετους φόρους ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως -ακόμη και ο αρμόδιος επί των οικονομικών επίτροπος Ολι Ρεν- έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν από το 2016 οι αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σήμερα θα οδηγούσε σε μείωση του φόρου στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές και αύξησή του σε εκείνες με χαμηλού και μεσαίου ύψους αντικειμενικές αξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα πληρώσουν φόρο από 2 έως και 13 ευρώ/τ.μ., οι οικοπεδούχοι από 3 έως και 9.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ/στρέμμα, ενώ επιβάλλεται και ο συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ για όσους έχουν περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.), ενώ ο νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο, και από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά το έτος 2014 λαμβάνονται υπόψη για μεν τα φυσικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών 2005 έως και 2014, για δε τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες οι δηλώσεις των ετών 2013 και 2014. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές αποτελούν τη «Δήλωση ΕΝΦΙΑ» έτους 2014, η οποία συντίθεται μηχανογραφικά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ.
Για κάθε επόμενο του 2014 έτος, ως δήλωση ορίζεται η δήλωση ΕΝΦΙΑ του προηγούμενου έτους, με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των ακινήτων που επήλθαν, όπως αυτές απεικονίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει τις κατωτέρω κατηγορίες φορολογουμένων:
Οσους κατέχουν μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία όλων των κτισμάτων και εντός σχεδίου οικοπέδων που περιλαμβάνονται στην περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μέχρι φέτος μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες μονοκατοικίες τους, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονταν από τη φορολογία. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονταν από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους.
Οσους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα μεσαίας συνολικής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή άνω των 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν πολύ μικρά ποσά ΦΑΠ.
Οσους κατέχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεων. Τα ακίνητα αυτά θα υπαχθούν για πρώτη φορά σε φόρο.
Οσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών, καθώς θα πληρώνουν φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα, αλλά και για τις εκτάσεις στις οποίες αυτά έχουν ανεγερθεί.
Οσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεων και ταυτόχρονα εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: