To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τι αλλάζει με τη μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές που θα επέλθουν με την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων παρέσχε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ηλεκτρονικό φορολογικό φόρουμ «Taxheaven» ο κ. Θεοχάρης ερωτήθηκε για την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων και το εάν η διαδικασία αυτή θα επιφέρει ουσιαστικά την κατάργηση των απλογραφικών βιβλίων.

Απάντησε πως εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα υποβάλλονται μηνιαίως, θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων ανά τρίμηνο ή μηνιαίως, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η κάθε εταιρεία.

Όπως παραδειγματικά ανέφερε τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουάριου 2014.

«Μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων που θα υποβάλλονται θα μπορούμε άμεσα να εντοπίζουμε τις ύποπτες συναλλαγές» τόνισε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι δεν θα επικεντρώνονται στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά στις εικονικές συναλλαγές.

«Εφόσον πάμε σε ελέγχους τέτοιας μορφής, στοχευμένους, θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα. Θα μπορέσει έτσι να βελτιωθεί κατά πολύ και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ» σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο.

Πρόσθεσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

Μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα «ανοίξει» η ΓΓΔΕ στο Taxinet.
Μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων
Μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.
Τα στοιχεία θα μπορούν να αποσταλούν στην ΓΓΔΕ μέσω του μηχανισμού σήμανσης.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: