To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Εκτός πολυνομοσχεδίου το θέμα των Κυριακών και η ρύθμιση δανείων

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και τα θέματα που έχουν «κλείσει» χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, θα ενσωματωθούν- όπως όλα δείχνουν- στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα αποτελέσει το νομοθετικό επιστέγασμα των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Αντιθέτως, ζητήματα όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ή η ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, τα οποία δεν συγκαταλέγονται στα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των δόσεων των 2,8 δισ. ευρώ και των 6 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου τρέχοντος έτους, δεν θα μπουν τελικά στο νομοσχέδιο είτε λόγω αντιδράσεων, είτε λόγω των τεχνικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.

Άλλωστε τα δύο αυτά θέματα- μαζί με κάποια άλλα- δεν τέθηκαν από την τρόικα αλλά από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο ευρύτερων διαρθρωτικών αλλαγών και της διευκόλυνσης της εξόδου από την ύφεση.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί «ουρά» της μεγάλης δόσης των περίπου 50 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς, τα βασικά προαπαιτούμενα ήταν δύο: οι τιμές των φαρμάκων και η διαθεσιμότητα- κινητικότητα στο Δημόσιο. Ενώ το πρώτο ζήτημα έχει διευθετηθεί προ πολλού, για το δεύτερο- κατά την τρόικα- υπάρχουν ακόμα πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο κινητικότητας Ιουνίου. Κάτι αντίστοιχο ζητούν οι δανειστές και για την πρόοδο στην αξιολόγηση των δομών υπουργείων και μεγάλων ΔΕΚΟ - φορέων.

Τα προαπαιτούμενα για το δόση των 6 δισ. ευρώ (4,2 δισ. ευρώ από τη Ευρώπη και 1,8 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), εκτείνονται από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέχρι το τέλος Απριλίου.

Πρέπει:

-Να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των εσόδων και των δημοσίων οικονομικών και να ενισχυθεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

-Να «κλείσει» η αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης καταναλωτών κατά 3% από την 1η Μαίου και να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών, και

-Να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, την εξωδικαστική επίλυση των δικαστικών διαφορών κ.τλ.

Όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αν και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση επιθυμούσε να προχωρήσει τώρα το θέμα για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά η βούλησή της «σκοντάφτει» στις αντιδράσεις των εμπόρων και τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Πέραν των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από την πλευρά των εμπόρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για το όλο εγχείρημα.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων, αλλά και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Μπορεί η τρόικα να συμφώνησε στο γενικό πλαίσιο, έχει όμως λόγο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έχει αποφανθεί μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετά ζητήματα που άπτονται του πολυνομοσχεδίου, πρόκειται να αποσαφηνιστούν στη σημερινή συνεδρίαση (πιθανότατα στις 15.30) της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Α. Μπέζας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Φ. Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ θα εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων τους, για να αρχίσει στη συνέχεια η διαδικασία της «σύνθεσης» με προτεραιότητα πάντα στα προαπαιτούμενα.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: