To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νέα βελτιωμένη πρόταση ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΠΑΠ

Νέα βελτιωμένη πρόταση για το 33% του ΟΠΑΠ καλείται να καταθέσει έως την Πέμπτη το πρωί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η Emma Delta, η οικονομική προσφορά της οποίας ήταν τελικώς η μόνη έγκυρη από τις δύο που υπεβλήθησαν, καθώς εκείνη της Third Point κρίθηκε ως άκυρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροσφορά από την Emma Delta ίσως υπάρξει ακόμη και σήμερα.

Το ποσό των 622 εκατ. ευρώ που αναφέρει η προσφορά της Emma Delta είναι χαμηλότερο κατά περίπου 28 εκατ. ευρώ από τα 650 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Duff & Phelps και η οποία θεωρείται το ελάχιστο τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνεται πως η εκτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης κάνει λόγο για 610 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ (7,08 ευρώ) η αποτίμηση του ποσοστού του Δημοσίου ανέρχεται περίπου στα 745 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αποτίμηση στις αρχές του 2013 ήταν περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για τη φετινή χρονιά είναι στα 698 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ
Η Emma Delta Ltd είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τον Τσέχο επενδυτή Jiri Smejc (66,7%) και τον Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

Ο δεύτερος είναι ο υιός του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean Oil, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά που αναφέρονται είναι εκείνα που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πλέον στην Emma Delta συμμετέχει ακόμη και ο όμιλος Κοπελούζου με ένα ποσοστό, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανέρχεται στο 5%, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για συμμετοχή στο σχήμα και μίας θυγατρικής της ιταλικής Lottomatica.

Η προσφορά της Third Point απερρίφθη επειδή το αμερικανικό hedge fund έθετε όρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός ανέφερε ρητά ότι η οικονομική προσφορά δεν μπορούσε να συνοδεύεται από οποιαδήποτε προϋπόθεση. Πληροφορίες,αναφέρουν πως η Third Point ζητούσε να μην υπήρχε χρονικός περιορισμός όσον αφορά την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να δεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρέασαν το τρόπο με τον οποίο αποτίμησε το 33% του ΟΠΑΠ η Emma Delta. Ένας από τους πλέον βασικούς είναι ότι το μέρισμα για τη χρήση του 2012 που αναλογεί στο 33% και θα ανέρχεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Ακόμη, η νέα σύμβαση με την Intralot που θα παραμείνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια ως τεχνολογικός πάροχος θεωρείται ότι έπαιξε και αυτή ρόλο στον τρόπο υπολογισμού της προσφοράς από την πλευρά της Emma Delta. Υπενθυμίζεται πως η Emma Delta είχε εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της για την υπογραφή της σύμβασης με την Intralot με τη διαγωνιστική διαδικασία να είναι σε εξέλιξη και την τελευταία να περιλαμβάνεται στη λίστα των ενδιαφερομένων, αν και τελικώς δεν κατέθεσε προσφορά.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Επίσης, εκτιμάται ότι ρόλο έπαιξαν και οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του ΟΠΑΠ το 2013 και τα επόμενα χρόνια. Όπως είχε αναφερθεί στις παρουσιάσεις προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο τέλος Φεβρουαρίου, τα συνολικά καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ από μόλις 113 εκατ. ευρώ που εκτιμώνται το 2013, λόγω της υψηλής φορολογίας μπορούν να φθάσουν στα 568 εκατ. ευρώ το 2022, με το 2014 να είναι η χρονιά της ανάκαμψης, καθώς τότε θα αρχίσουν να έρχονται έσοδα από τομείς όπως τα VLTs.

•Αποτίμηση
Η εκτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης κάνει λόγο για 610 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ (7,08 ευρώ) η αποτίμηση του ποσοστού του Δημοσίου ανέρχεται περίπου στα 745 εκατ. ευρώ.
•Ο μέσος όρος
Από την άλλη πλευρά, η αποτίμηση στις αρχές του 2013 ήταν περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για τη φετινή χρονιά είναι στα 698 εκατ. ευρώ.