To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέο πακέτο 950 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Υγείας

Τα νέα δεδομένα καλούνται να αποτιμήσουν στην σημερινή τους συνάντηση οι αρχηγοί των τριών κομμάτων. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου, ανατρέποντας τα δεδομένα με τα οποία κινούνταν το Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, η πίεση από την πλευρά των δανειστών ειδικά σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στο εργασιακό δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι δεν μπορεί το πακέτο να κλείσει «όπως-όπως». Ανάλογες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας αρνούνται τις αλλαγές στο εργασιακό.

Για σήμερα το πρωί στις 10:00 έχει κανονιστεί συνάντηση τρόικας – Βρούτση. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικα για μείωση 50% στις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων και των τριετιών.

Με βάση αυτά τα σενάρια η ελληνική πλευρά θα αντιτείνει οι αποζημιώσεις να μην κοπούν «οριζόντια» στο μισό, αλλά να υπάρξει κλιμακωτός περιορισμός. Για παράδειγμα, αντί για 24 μισθούς που φτάνει σήμερα η μέγιστη αποζημίωση αυτή να περιοριστεί στους 16-17 δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα. Αντίστοιχα να μην κοπούν οι τριετές αλλά οι αυξήσεις που θα δίνονται να μην είναι 9% αλλά γύρω στο 5%.

Δεν κλείνει η συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου έγινε σαφές χθες ότι συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει. «Πολύ δύσκολα θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων έως τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο Γ. Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι θα τελειώσουμε μέχρι τη σύνοδο. "Το προσπαθούμε, δε νομίζω όμως", σημείωσε. Αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων, ξεκαθάρισε ότι "θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup. Τότε θα πρέπει".

Στο τραπέζι εκτός από τα διαθρωτικά και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και το κενό χρηματοδότησης για την επιμήκυνση.

Η τρόικα θα αναχωρήσει για τη Σύνοδο κορυφής και θα επιστρέψει για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την τελική συμφωνία, ώστε οι αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν είτε σε έκτακτο eurogroup στα τέλη του μήνα, είτε στο προγραμματισμένο για τις 12 Νοεμβρίου.

Παζάρια με τους υπουργούς για το πακέτο

Στις χθεσινές επαφές προέκυψε ένα νέο πακέτο για το υπουργείο Υγείας. Φτάνει τα 950 εκατ. ευρώ και αφορά:

• Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 30%. Θα αλλάξει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου με ψαλίδισμα στις αποζημιώσεις π.χ. για τις αξονικές τομογραφίες και άλλες ιατρικές πράξεις. Στόχος η εξασφάλιση 200 εκατ. ευρώ.

• Νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα που θα εκδοθεί την Τετάρτη με συνολικές εξοικονομήσεις 300 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων από την οποία θα προέλθουν 100 εκατ. ευρώ.

• Θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως 30 Οκτωβρίου με στόχο εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ.

• Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο που υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου είναι δεδομένη η απαίτηση της τρόικα για απολύσεις οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Χθες ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης μετά από το ραντεβού με την τρόικα δήλωσε ότι «η συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαίτησαν συγκεκριμένα στοιχεία από τον κ. Μανιτάκη για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο (π.χ. διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικών ποινών), χρονοδιαγράμματα αλλά και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει κατά την ημερομηνία αποχώρησης τους.

(Πηγή: euro2day.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: