To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Θερμό» φθινόπωρο για ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά

«Θερμό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο που έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις της ΓΣΕΕ ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε απεργία διαρκείας με ανοικτή ημερομηνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι θα περιμένουν πως θα υπάρξει σφοδρή σύγκρουση με τα συνδικάτα με αφορμή τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα εργασιακά, κάτι που διαφάνηκε άλλωστε από την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και του Ν. Φωτόπουλου, ο οποίος άνοιξε το πεδίο της αντιπαράθεσης. Την Τρίτη κατά τη διάρκεια της Διοικούσας Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» και ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων. Η Ολομέλεια της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει γενική απεργία σε ανοικτή ημερομηνία, ανάλογα με τις εξελίξεις. Επιπλέον, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των αντίστοιχων ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με αφορμή τις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στη διοργάνωση συλλαλητηρίου και συγκέντρωσης στη διάρκεια της ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ απέστειλε χθες επιστολή στους προέδρους των ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με αντικείμενο την υπογραφή εθνικής σύμβασης. Ειδικότερα, ζητεί να υπάρξει διάλογος, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, τόνισε ότι οι έμποροι αποδέχθηκαν την πρόταση της ΓΣΕΕ για υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ «με μια ελεύθερη -και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία- συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων».
Σε μια πρώτη προσπάθεια να προλάβει τις συγκρούσεις με τα συνδικάτα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, είχε μια πρώτη επαφή με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά.
Ο κ. Βρούτσης είχε συγκεκριμένα διαδοχικές επαφές με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του βασικού μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωση του 22%, και της διατήρησης της ισχύος της μετενέργειας.
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα», την αντιμετώπιση της «κοινωνικής μάστιγας της ανεργίας», όπως την αποκάλεσε, και διερωτήθηκε γιατί οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι και ιδιαίτερα η ΓΣΕΕ, δεν αναδεικνύουν το θέμα ως πρωτεύον. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τους μισθούς και να μην σκεφτόμαστε τους άμισθους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ΣΕΒ κάλεσε σήμερα τους κοινωνικούς εταίρους σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουλίου, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα γύρω από τα εργασιακά.
Ένα νέο εργασιακό πλαίσιο, ζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Όπως αναφέρει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν συμφωνίες «ώστε να διατηρείται το πρωτεύον στοιχείο της καλής εργασιακής σχέσης, απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από την μικρότερη έως την μεγαλύτερη κλίμακα». Υποστηρίζει ακόμη ότι η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η «μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκυρία, θετική ή αρνητική».

Ειδικότερα, ως πρώτα βήματα, η ΓΣΕΒΕΕ προκρίνει:
- Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011, που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.
- Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την κυβέρνηση.
- Την επανεξέταση του καθεστώτος της διαιτησίας και διαμεσολάβησης σε ποιο ορθολογική βάση.

«Οι πρόσφατες αλλαγές που επιβλήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης των κλαδικών συμβάσεων, όσο και στον κατώτατο μισθό, οδήγησαν και οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης και σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή θέσεων εργασίας», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει».

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: