α) Εφόσον περιοριστούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης που εκδηλώνονται με μείωση του τζίρου, μείωση των παραγόμενων προϊόντων ή των προσφερόμενων υπηρεσιών, την διακοπή λειτουργίας τμήματος κλπ. Ο νόμος προβλέπει την εκ περιτροπής εργασία σαν ηπιότερης μορφής εναλλακτικό μέτρο, με σκοπό να αποφευχθεί η μείωση του προσωπικού με καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, χωρίς όμως και να τις αποκλείει.
β) Να ενημερωθούν προηγουμένως οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους για τις προθέσεις του εργοδότη. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει η οποία αναρτάται σε εμφανές μέρος της επιχείρησης και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους ο εργοδότης πρόκειται να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία. Η ενημέρωση προηγείται της διαβούλευσης με τους εργαζόμενους ή τους εκπροσώπους τους. Η διαβούλευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση και επιβάλλουν την λήψη του μέτρου. Η διαβούλευση δεν είναι ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία. Ως εκ τούτου επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίσει για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η διάρκεια της εκ περιτροπής εργασίας εφόσον επιβληθεί μονομερώς, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 9 μήνες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.
Η εκ περιτροπής εργασία δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχής , αλλά μπορεί να κατανέμεται μέσα στο ημερολογιακό έτος ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Τέλος δεν επιτρέπεται η καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος από την πλευρά του εργοδότη. Καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος υφίσταται όταν η εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνει σε έκταση, ένταση και διάρκεια το επιβαλλόμενο μέτρο.
(Πηγή: forologikanea.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: