Aνοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ άφησε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο ότι θα υπάρξουν σκληρές συγκρούσεις στην όποια ιδιωτικοποίηση. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός έθετε εμμέσως θέμα αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας ότι θα πρέπει να αντικρισθεί η χονδρική τιμή στη λιανική αγορά -ζήτημα, άλλωστε, που θέτει μετ' επιτάσεως και η τρόικα.
Βέβαια επίσημο αίτημα για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός δεν έχει θέσει, ενώ η νέα κυβέρνηση διά του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν εξετάζεται νέα αύξηση μέσα στο 2012.
Ωστόσο, έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασιστεί η τιμολογιακή πολιτική για το 2013, δεδομένου ότι από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου τα οικιακά τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με βάση το Μνημόνιο και τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων και των αγορών ενέργειας και επιπλέον τον μηχανισμό ανάκτησης του μεταβλητού κόστους των τρίτων παραγωγών (μίας διαδικασίας που αφορά στην καταβολή εγγυημένου εσόδου στις μονάδες των τρίτων). Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η αρνητική επιβάρυνση της ΔΕΗ από το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους θα εκτιναχθεί το 2012 στα 250 -270 εκατ. ευρώ, από 131 εκατ. ευρώ το 2011 και 29 εκατ. ευρώ το 2010. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το κόστος της ΔΕΗ από το σύνολο των επιβαρύνσεων υπολογίζεται ότι διογκώθηκε κατά 28%.
Δεδομένου ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας έχει προαναγγείλει δομικές ρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς με στόχο την άρση των στρεβλώσεων, είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί το ύψος της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος για το 2013. Αλλωστε, για να ισχύσουν πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία προτίθεται να αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την έρευνα για το πραγματικό κόστος που καταβάλλει η ΔΕΗ, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οσον αφορά στους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, που το πρώτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν στο 1,2 δισ. ευρώ, ο κ. Ζερβός είπε ότι οι επισφάλειες τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί (το Μάιο και τον Ιούνιο δεν περιελάμβαναν το τέλος ακινήτων). Πρόσθεσε, όμως, ότι η επιχείρηση κινείται έντονα για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών με συνεχείς ειδοποιήσεις προς τους πελάτες, διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά και προσημειώσεις και εγγυήσεις.
Αποκρατικοποίηση
Τα μοντέλα ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών ηλεκτρισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ότι εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μαθιουδάκης, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, δήλωσε όμως «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Παρακολουθούμε τι γίνεται στο εξωτερικό».
Ενα από τα επικρατέστερα σχήματα, που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, είναι αυτό της ιταλικής Enel, η οποία πούλησε σε τρίτους χαρτοφυλάκια αντιπροσωπευτικών μονάδων, κάτι παρεμφερές με το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», για την οποίο είχε μιλήσει στο παρελθόν ο προηγούμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη πλευρά είναι το γαλλικό μοντέλο της EdF, η οποία δημοπρατεί ενέργεια από τα πυρηνικά της εργοστάσια.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε για «σκληρές συγκρούσεις αν επιχειρηθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης, η εκχώρηση μάνατζμεντ, οι απολύσεις προσωπικού, καθώς και η νέα αύξηση τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της ΔΕΗ». Ας σημειωθεί ότι για τη ΔΕΗ έχει εξεταστεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ενδεχομένως και υδροηλεκτρικών.
Αμοιβές και επιδόματα
Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου προσδιορίζεται με βάση αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.895 ευρώ μεικτά μηνιαίως, προσαυξημένη κατά 20% και μαζί με τις οικογενειακές παροχές της τάξης των 2.000 ευρώ, φθάνει στα 124.327,56 ευρώ, ενώ μαζί με τις πάσης φύσεως αποδοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του μισθού του γενικού γραμματέα.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου δεν ενέκρινε την καταβολή των επιδομάτων και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία.
Ζήτησε την επιστροφή τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνει αναδρομικά τα ποσά για το 2011 και το 2012.
Ζητούν από το Δ.Σ. την επιστροφή του οικογενειακού επιδόματος
Το Δημόσιο δεν ενέκρινε την καταβολή των επιδομάτων και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία.
Mείζον θέμα με τις αμοιβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων αλλά και άλλων στελεχών της διοίκησης ανέκυψε χθες στη γενική συνέλευση, αφού το ελληνικό δημόσιο, με την ιδιότητα του βασικού μετόχου, δεν ενέκρινε το τμήμα των αμοιβών που αφορά στο οικογενειακό επίδομα και ζήτησε την επιστροφή του, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η επιστροφή είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνει αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν για το 2011 και το 2012 ως σήμερα και να αφορά όχι μόνον τη διοίκηση αλλά το σύνολο του διευθυντικού στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, κατά το κλειστό μέρος της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους και με βάση αυτή δεν ενέκρινε την καταβολή των επιδομάτων και ζήτησε να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία.
Το ίδιο θέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε τεθεί και κατά τη γενική συνέλευση του προηγούμενου έτους, όμως το Δημόσιο, επειδή τότε δεν είχε τα απαραίτητα νομικά επιχειρήματα, είχε δεχθεί με επιφύλαξη να προεγκρίνει τις αμοιβές για το 2011.
Συνεννόηση
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ ανέφεραν χθες ότι η όλη υπόθεση χρήζει περαιτέρω ερμηνείας και ότι θα επιδιωχθεί περαιτέρω συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, διότι έτσι όπως εμφανίζεται δεν αφορά μόνον τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους αναπληρωτές αλλά και το σύνολο των γενικών διευθυντών και αναπληρωτών της ΔΕΗ.
Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου προσδιορίζεται με βάση αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.895 ευρώ μεικτά μηνιαίως, προσαυξημένη κατά 20% και μαζί με τις οικογενειακές παροχές της τάξης των 2.000 ευρώ, φθάνει στα 124.327,56 ευρώ, ενώ μαζί με τις πάσης φύσεως αποδοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του μισθού του γενικού γραμματέα.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: