Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις, με δεδομένο πως η τρόικα ζητεί επιτακτικά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ετσι, θα υπάρξουν πρόσθετες διατάξεις με στόχο νέα μείωση των εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται στο ΙΚΑ προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου μείωση των εισφορών μέχρι και 15% για όσους εργοδότες ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, μέχρι και δύο κατηγορίες μπορούν να κατέβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έτσι ώστε μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να μειώσουν τα χρήματα που δίνουν για εισφορές.
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί και ο κύκλος εργασιών πολλών έχει μικρύνει κατά πολύ, ενώ από την άλλη μεριά έχουν εκτοξευθεί οι δαπάνες μέσω της αύξησης της φορολογίας, τονωτική ένεση θα αποτελέσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε συνδυασμό δε, με παλαιότερη ρύθμιση, που και αυτή προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με χρήση της κάρτας εργασίας και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με υπηρεσίες του υπουργείου, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και ελάφρυνσης των επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις, φυσικά».
Πάντως, υπάρχουν και οι «άτυχοι» που κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, όπου η επιλογή κατηγορίας δεν είναι πια προαιρετική.
Μέχρι πέρσι οι αγρότες μπορούσαν να επιλέξουν τις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα.
Φέτος ωστόσο προβλέπεται η υποχρεωτική αλλαγή κατηγορίας ανά τριετία, ενώ ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Εκπτωση έως και 15% στις εισφορές του ΙΚΑ
Μπόνους θα έχουν οι εργοδότες που θα υποβάλλουν από 1ης Ιουνίου τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, με νόμο που πέρασε από τη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την παροχή «έκπτωσης» στις ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς εργοδότες.
Σε πρώτη φάση η έκπτωση εκτιμάται πως μπορεί να φτάνει το 5%, ενώ σε περίπτωση που το μέτρο συνδυαστεί και με την καθιέρωση της κάρτας εργασίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 15%. Σημειώνεται πως και η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Η αρχή θα γίνει αφού πρώτα εφαρμοστεί για ένα τετράμηνο το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής μισθών και εισφορών. Δηλαδή, τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ανά τέσσερις μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα να συντάσσεται έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στην περίπτωση αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις προϋπολογιζόμενες, μπορεί να παρέχεται έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η έκπτωση θα παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και μπορεί να φτάνει, όπως είχε διαφανεί από την πρώτη διαμόρφωση της εν λόγω διάταξης, το 5%, ίσως και παραπάνω.
Ετσι, οι συνεπείς εργοδότες θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να καλύπτουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση σημαντική του μη μισθολογικού κόστους. Στην περίπτωση δε που εφαρμοστεί και το καθεστώς της κάρτας εργασίας και ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του εργατικού και ασφαλιστέου δυναμικού και η καταγραφή των αποδοχών τους, η μείωση των εισφορών θα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού αθροιστικά θα μπορεί να φτάνει το 15%.
Σημειώνεται πως με διάταξη που είχε εισαχθεί ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι προβλεπόταν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον οι εργοδότες υιοθετήσουν τον νέο θεσμό της κάρτας εργασίας. Τώρα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο.
Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση με τις τράπεζες και την καταβολή μέσω αυτών των αποδοχών των εργαζομένων θα μπορεί να ελέγχονται η αδήλωτη εργασία και οι αδήλωτες εισφορές. Οι συνεπείς εργοδότες που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω ρύθμιση θα έχουν έκπτωση μέχρι 10% επί των αντίστοιχων εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι εργαζόμενοι επί των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε μια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τον εργοδότη και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
Το ποσοστό της έκπτωσης θα καθορίζεται με σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα και από σχετική αναλογιστική μελέτη ανά περιοχή και κλάδο από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: Εργοδότης απασχολεί σήμερα 10 εργαζομένους με αποδοχές 1.200 ευρώ μεικτά έκαστος. Είναι ασφαλισμένοι σε απλά ένσημα. Οι εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζομένους αυτούς ανέρχονται στο 28,06% επί των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή 336,72 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Επιπροσθέτως, η αναλογία του εργαζομένου (εργατικές εισφορές) ανέρχεται σε 16,50% επί των μεικτών αποδοχών, δηλαδή 198 ευρώ.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον τηρηθούν και είναι συνεπής ο εργοδότης, μπορεί να μειωθεί έως 15%, με ωφέλεια για την επιχείρηση έως και 50,50 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Αντίστοιχα, μπορεί και ο μισθωτός να ωφεληθεί έως 10% επί των εργατικών εισφορών κερδίζοντας στον μισθό του έως 19,8 ευρώ.
OAEE: Μεταφορά σε χαμηλότερη κατηγορία
Τη δυνατότητα να «μεταφερθούν» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και να μειώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η σχετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη περιλαμβάνεται σε νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ είναι είτε ενήμεροι επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και δεν έχουν άλλες οφειλές είτε βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία τηρούν κανονικά.
Η κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία μπορεί να γίνει κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου και αφορά είτε την αμέσως κατώτερη κατηγορία είτε τη δεύτερη κατώτερη. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να παραμείνει σε αυτήν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, με ημερομηνία έναρξης το αμέσως επόμενο της έναρξης δίμηνο.
Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς η ασφάλιση σε κατώτερη κατηγορία είναι σε ισχύ για όσο διάστημα ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει απαρέγκλιτα τις τρέχουσες εισφορές ή τηρεί και τη ρύθμιση στην οποία είχε ενταχθεί.
Δηλαδή, αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος ή εάν δεν είναι συνεπής στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών χάνει την εν λόγω δυνατότητα και άμεσα επανέρχεται στην πριν από την αίτησή του κατηγορία.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: ένας ασφαλισμένος που ανήκει στην 6η κατηγορία και πληρώνει 810 ευρώ το δίμηνο σε εισφορές, επιλέγοντας την 4η κατηγορία θα πληρώνει 150 ευρώ λιγότερα το δίμηνο.
Πάντως, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως «μεταφορά» σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σημαίνει και μικρότερο ποσό στη σύνταξη για την περίοδο που θα διανυθεί σε αυτήν. Αυτό συμβαίνει επειδή στον ΟΑΕΕ το τελικό ποσό της σύνταξης υπολογίζεται σε σχέση με τις εισφορές και τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί.
Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως με ανάλογη ρύθμιση αυξήθηκε και το ποσοστό παρακράτησης από τη σύνταξη οφειλών προς τον ΟΑΕΕ από τις 15.000 μέχρι σήμερα στις 20.000 ευρώ. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε πολλούς από τους ασφαλισμένους που βρίσκονταν στο κατώφλι της συνταξιοδότησης αλλά είχαν μεγάλα ποσά οφειλών, να μπορέσουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία να τα καλύψουν και να συνταξιοδοτηθούν.
Δεν πρόκειται βέβαια για μείωση των σχετικών εισφορών αλλά για μια διαφορετική διαδικασία καταβολής τους, με ευεργετικά όμως αποτελέσματα ανά περιπτώσεις.
(Πηγή: Εθνος)