Αυτό προκύπτει από την έκθεση για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού μηχανισμού των ΑΠΕ, που κατήρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και ανακοίνωσε χθες, καθώς θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Το σύστημα FIP αμείβει τους παραγωγούς ΑΠΕ με βάση την τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά σποτ συν ένα premium, το οποίο μπορεί να είναι σταθερό ή μεταβλητό, οπότε αυξομειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος της σποτ τιμής.Η έκθεση συγκρίνει όλους τους μηχανισμούς που ισχύουν στις χώρες της Ευρώπης, τις εγγυημένες τιμές, το πρίμιουμ ή διαφορικές τιμές, όπως λέγονται, και τα quotas, τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, βάσει των οποίων καταναλωτές και προμηθευτές/παραγωγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ένα ποσοστό πράσινης ενέργειας και λαμβάνουν εμπορεύσιμα «πράσινα» πιστοποιητικά. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θα παρακολουθεί και θα εξετάσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει τον τρόπο και το χρόνο πιθανής εφαρμογής ενός μηχανισμού FIP».
Επιπρόσθετα, για το κενό χρηματοδότησης προτείνει τα απαιτούμενα ποσά να συλλέγονται μέσω ενός τέλους που θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ του συνόλου των αποζημιώσεων και της τιμής της χονδρικής αγοράς. Το τέλος άμεσα ή έμμεσα θα βαρύνει τον καταναλωτή.
Ανοικτό μένει το ενδεχόμενο νέας αύξησης του τέλους υπέρ ΑΠΕ μέσα στο 2012, καθώς υπενθυμίζει τη δυνατότητα της ΡΑΕ να προβεί άμεσα σε νέα απόφαση σχετικά με το ύψος του ειδικού τέλους ΑΠΕ προκειμένου να αποφευχθεί η εκ νέου διόγκωση του ελλείμματος.
(Πηγή: Ημερησία)