To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Σε 50 μέρες και χωρίς δίκη οι εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών

Διαδικασίες-εξπρές για την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από χιλιάδες ενοικιαστές-«φεσατζήδες» προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη».

Επειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενσωματώθηκαν σημαντικές διατάξεις - ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν κακοπληρωτές ενοικιαστές.

Με τα «φέσια» στον τομέα της ενοικίασης να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για φέτος, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση και για τον λόγο αυτό εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα μισθώματα προκειμένου να μη φορολογηθούν για έσοδα που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους. Ωστόσο, οι νέες διατάξεις των άρθρων 15 και 19 του νόμου 4055/12 επιχειρούν να «μπλοκάρουν» τους κατ' επάγγελμα «φεσατζήδες» και να προστατέψουν τους ιδιοκτήτες.

Χωρίς δίκη
Η πιο σημαντική πρόβλεψη, που ισχύει από την προηγούμενη Δευτέρα, προβλέπει ότι η αποβολή του μισθωτή που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, αναβολών, μαρτύρων κ.λπ., αλλά και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του με την ταχύτερη διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης του ενοικίου. Πλέον με την ίδια διαταγή (απόφαση) ο δύστροπος νοικάρης που βάζει «φέσι» στον ιδιοκτήτη καταδικάζεται και στην πληρωμή όχι μόνο των ενοικίων αλλά και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας που τον βαρύνουν.

Δηλαδή, χωρίς να γίνονται μακροχρόνια δικαστήρια, μπορεί να εκδοθεί απόφαση εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά- η οποία θα υποχρεώνει τον ενοικιαστή στην άμεση καταβολή των ποσών που τον βαρύνουν.

Η διαδικασία για την αποβολή του δύστροπου μισθωτή γίνεται:

1. Με καταγγελία της μίσθωσης είτε με εξώδικο είτε με το δικόγραφο της αγωγής. Ο μισθωτής έχει δικαίωμα 30 ημερών να πληρώσει όσα χρωστά, διαφορετικά την 30ή ημέρα λύνεται αυτοδίκαια η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος. Η υπόθεση συζητείται με μάρτυρες και μετά 3-4 μήνες εκδίδεται απόφαση.
2. Αγωγή για δυστροπία. Με αυτό τον τρόπο δεν καταγγέλλεται η μίσθωση, αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου. Ο ενοικιαστής έχει προθεσμία μέχρι τη συζήτηση της αγωγής να πληρώσει τα ενοίκια. Αν αυτό γίνει, η δίκη καταργείται, αν αυτό όμως έχει ξανασυμβεί (επανειλημμένη δυστροπία), τότε ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να ζητήσει να συνεχιστεί η δίκη και να εκδοθεί απόφαση έξωσης.
3. Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου χωρίς δίκη. Είναι ο νέος τρόπος όπου με διαδικασίες-εξπρές μπορούν να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Για να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή μέσα σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα. Συνολικά, η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει μόλις 50 ημέρες.

Τι ισχύει για τα εγκαταλειμμένα αντικείμενα στο σπίτι

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στις σχέσεις ιδιοκτήτη - ενοικιαστή είναι αυτή που αφορά την εγκατάλειψη από τον δεύτερο διάφορων κινητών αντικειμένων μέσα στο ακίνητο.
Μέχρι πρότινος ο ιδιοκτήτης οριζόταν υποχρεωτικά από τον δικαστικό επιμελητή ως μεσεγγυούχος και υπόχρεος για τη φύλαξή τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι «φεσατζήδες» έφευγαν αφού έπαιρναν τα ακριβά αντικείμενα αφήνοντας άλλα ευτελή. Ο ιδιοκτήτης ήταν υποχρεωμένος για μεγάλο διάστημα να τα φυλάσσει χωρίς να μπορεί να ενοικιάσει το ακίνητό του.

Ορισμένοι, μάλιστα, ιδιοκτήτες «έστηναν» πλειστηριασμούς στους οποίους «πλειοδοτούσε» κάποιος γνωστός τους προκειμένου έτσι να φύγουν τα άχρηστα αντικείμενα από το σπίτι και να απελευθερωθεί το ακίνητο.

Με τον νέο νόμο (άρθρο 19, παρ. 8 ν. 4055/2012) η υποχρέωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου που ορίστηκε μεσεγγυούχος από τον δικαστικό επιμελητή παραγράφεται αυτόματα σε ένα εξάμηνο από την ημέρα της αποβολής. Ετσι, το πολύ σε 6 μήνες μπορεί το ακίνητο να αδειάσει από τα αντικείμενα που άφησε ο ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να το αξιοποιήσει ξανά χωρίς άλλα δικαστήρια και καθυστερήσεις.

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: