To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερα καυτά μέτωπα πριν το νέο δάνειο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ιδιωτικού-επίσημου τομέα για το PSI+ όσο και για τη μορφοποίηση του νέου προσωρινού Μνημονίου και στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συμφωνίες θα έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε να τεθούν υπό την έγκριση του συμβουλίου Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι δηλώσεις Τόμσεν επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, παρ’ όλα αυτά κρίσιμες παράμετροι με σημαντικά αγκάθια παραμένουν να οριστικοποιηθούν στο καυτό τριήμερο που θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο του PSI το περίγραμμα της συμφωνίας έχει κλείσει απομένει όμως η καθοριστική παράμετρος του τρόπου εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαδικασία ενώ πολιτική κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία εν όψει εκλογών κρίνεται η μεταχείριση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που εκτιμάται ότι κατέχουν τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί φόρμουλα ώστε να υποστούν την ελάχιστη δυνατή ζημία. Καθώς δύσκολα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, εξετάζονται τρόποι μελλοντικής αναπλήρωσης της ζημίας.



«Ως προς τους ατομικούς μικροεπενδυτές, χωρίς να θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες, μετά τη δημόσια προσφορά, διότι πρέπει να διαμορφώσουμε συσχετισμούς μέσα στη δημόσια προσφορά, θα λάβουμε μέριμνα ώστε κανείς να μη νιώθει αδικημένος γιατί πήρε ομόλογο και δεν έκανε κατάθεση.

Η τροπολογία αφορά τους όρους ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε πόσο και πότε τα πήρε ο κάθε ιδιώτης, διότι υπήρχαν κάποιοι που τα πήραν στην πρωτογενή αγορά στην ονομαστική αξία και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι τα πήραν στη δευτερογενή αργότερα ή κάποιοι άλλοι που μπορεί να έκαναν μικροκινήσεις εύκολου πλουτισμού και τα λοιπά.

Πάντως, όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά, το καθένα με τον τρόπο του» είπε ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας για πρώτη φορά το μάτι σε όσους μικροεπενδυτές φυσικά πρόσωπα εμπιστεύτηκαν την «ασφάλεια» των ελληνικών ομολόγων.

Το ζήτημα αυτό είναι σαφές ότι θα αντιμετωπιστεί σε τρόπο μεταγενέστερο. Νωρίτερα θα πρέπει να κλείσουν τέσσερα καυτά μέτωπα που αφορούν:

• Τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα γίνεται μια νέα απόπειρα προσέγγισης του θέματος σε νέα συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστών. Η τρόικα, από τις δηλώσεις Τόμσεν προκύπτει ότι συζητά το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στο μέτωπο του 13ου και 14ου μισθού είναι όμως σαφές ότι απαιτεί μείωση του κατώτατου μισθού και προς τα κάτω προσαρμογή των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να τονωθεί- όπως η ίδια εκτιμά- η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

• Τις επικουρικές. Οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται να συνεχίζουν να διαφωνούν για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 15% σε μέσα επίπεδα που απαιτεί η τρόικα και το θέμα αυτό αναμένεται να διευθετηθεί στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό η οποία έχει οριστεί για το βράδυ της Πέμπτης, στις 19.30.

• Τα ανταλλάγματα του Δημοσίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «εργαλεία χωρίς ψήφο» στην κυβέρνηση εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που επιθυμούν το Δημόσιο να λάβει κοινές μετοχές. Ο Ευ. Βενιζέλος όμως δείχνει σαφώς προς την πλευρά είτε των προνομιούχων μετοχών είτε των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων με υψηλή για το Δημόσιο απόδοση. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει έως την Κυριακή.

• Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ενώ η τρόικα αρχικά τοποθετούσε τον πήχη των πρόσθετων μέτρων στο 1% του ΑΕΠ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε με δημόσιες δηλώσεις του το έλλειμμα του 2011 στο 9,5% (αντί για 9%) πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Άλλες πηγές του ίδιου υπουργείου πάντως τοποθετούν τον πήχη των έξτρα μέτρων αισθητά χαμηλότερα.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν περικοπές και εξοικονομήσεις δαπανών από τις δαπάνες άμυνας, τις δαπάνες υγείας και το κλείσιμο δημοσίων φορέων.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: