To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες αλλαγές φέρνει στη ζωή μας το νέο μνημόνιο

Το τίμημα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και για την δυνατότητα να παραμείνουμε στο ευρώ είναι χρόνια λιτότητας και μεγαλύτερη ύφεση.

Οι κυβερνητικές αρχές από κοινού με την τρόικα επαναϋπολογίζουν την ύφεση, αλλά και την απώλεια εσόδων που προκαλούν τα ίδια τα μέτρα που τώρα αποφασίζονται.

Μόνο οι παρεμβάσεις στο εργασιακό εκτιμάται ότι φέρουν απώλεια εσόδων (από φόρους και εισφορές) άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα νέα μέτρα (τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ φέτος και αλλά 7,6 δισ. ευρώ για το 2013-2014) απομακρύνουν κι άλλο την ανάκαμψη, διογκώνουν την ανεργία και μειώνουν έτσι κι άλλο τα κρατικά έσοδα.

Ο λόγος για το υφεσιακό σπιράλ στο οποίο είναι δεδομένο πλέον ότι έχει εισέλθει -χωρίς καν αλεξίπτωτο- η ελληνική οικονομία. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι και πάλι, δεν γίνεται λόγος για το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα και για τα διαθρωτικά μέτρα.

Αναφέρουν ως παράδειγμα τις τιμές. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτατα, παρά την ύφεση, καθρεφτίζοντας προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά. Μόνο που αντί να λυθούν τα ζητήματα ανταγωνισμού κόβονται οι μισθοί (για να βελτιωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας) περιορίζοντας μοιραία κι άλλο την εγχώρια κατανάλωση.

Αλλά και στις παρεμβάσεις αύξησης του ανταγωνισμού υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις. «Δεν είναι τυχαίο που οι βουλευτές αντέδρασαν τόσο έντονα σε δύο ρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο μέτωπο είναι το ΕΣΠΑ. Παρά την αύξηση απορρόφησης (η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την αναδρομική εισροή στα κρατικά ταμεία των υψηλότερων ποσοστών κοινοτικής συνδρομής), τα πιο πολλά προγράμματα βρίσκονται σε διαδικασία… προετοιμασίας. Κυριότερα εξ αυτών οι δανειοδοτήσεις της ΕΤΕπ με εγγύηση τα κοινοτικά κονδύλια που θα υποκαθιστούσαν την απουσία τραπεζικής ρευστότητας.

Με το κράτος να πρέπει να περιορίζει δραστικά τις δαπάνες του, το σημείο κλειδί της ανάκαμψης, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, είναι η αντίδραση της ίδιας της αγοράς. Πολλά στελέχη είναι αισιόδοξα ότι αν «κλείσει» η συμφωνία, τότε το επενδυτικό κλίμα θα καλυτερεύσει και θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις και για ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα, ειδικά στην ενέργεια.

Άλλα στελέχη είναι όμως λιγότερο αισιόδοξα, εκτιμώντας ότι πρώτα πρέπει και η Ελλάδα να κάνει πράξη όλες αυτές τις «διαθρωτικές» αλλαγές που καθυστερούν. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον που θα είναι καθοριστικός για την πορεία και του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων ειδικά στην κατοικία.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: