To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τα καυτά μέτωπα για τη συμφωνία με την τρόικα

Σήμερα κρίνεται η τύχη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Μετά από 48 ώρες συνεχών ραντεβού της ελληνικής πλευράς στο υπουργείο Οικονομικών στα οποία μετείχαν αρκετοί υπουργοί αλλά και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, τα βλέμματα στρέφονται στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα καυτά μέτωπα για τη συμφωνία

Από τις επαφές με την τρόικα το τελευταίο 48ωρο προέκυψε ότι οι δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση τους σε αρκετούς τομείς, γεγονός που δίνει δραματικό τόνο στο ραντεβού του Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι τελευταίοι φέρονται να έχουν βάλει «κόκκινες γραμμές» σε αρκετά από τα θέματα.

• Οι αλλαγές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ουσιαστικά πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση, αρνούμενοι μειώσεις στον βασικό μισθό και στα δώρα. Οι δανειστές πιέζουν για μείωση του βασικού μισθού και περικοπή των δώρων, παρά τις αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς που εδράζονται στο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτείνει αντί της μείωσης του κατώτατου μισθού να επεκταθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα ένταξης νέων και ανέργων στην εργασία, τα οποία μειώνουν τον κατώτατο μισθό και συζητά την περικοπή του 14ου μισθού μόνο για τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια.

• Οι επικουρικές συντάξεις όπου παραμένει η διαφωνία της Ν.Δ. να νομοθετηθεί οριζόντια μείωση, αλλά η τρόικα έχει εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι η λύση του θέματος είναι προαπαιτούμενο για τη νέα δόση. Πληροφορίες το απόγευμα του Σαββάτου ανέφεραν ότι η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της στο συγκεκριμένο μέτωπο και ζητά μειώσεις που φτάνουν έως και το 30%.

• Στο δημοσιονομικό μέτωπο υπήρξε ένα θετικό νέο καθώς το έλλειμμα κλείνει περίπου στο 9% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα ζητά προκαταβολικά μέτρα για το 2012, υπό το βάρος της διαπίστωσης ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί ύφεση 2,8%, όπως γράφει ο προϋπολογισμός, αλλά πάνω από 3,5%.

• Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι απαιτεί λύση με πραγματικές, κοινές μετοχές, σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας.

• Οι απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, ακόμα και στο «στενό». Ως γνωστόν υπάρχει η απαίτηση να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015. Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί το κλείσιμο οργανισμών και ταυτόχρονα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού που ανήκει στους φορείς που θα καταργηθούν πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η αξιολόγηση, όμως, επικρέμεται πάνω από το σύνολο του Δημόσιου τομέα και περιλαμβάνει επίσης τους περίπου 165.000 ένστολους και τους 190.000 εκπαιδευτικούς. Τίθεται δηλαδή ζήτημα απολύσεων και για υπαλλήλους στο στενό δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικό σενάριο είναι να προχωρήσει οριζόντια μείωση των αμοιβών στους ένστολους αλλά να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: