Οριστικά εκτός δικαιώματος εκλογικής αποζημίωσης μένει το αστυνομικό, πυροσβεστικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατάργηση του επιδόματος προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι του ΕΣΡ.
Πρώτη περικοπή στους δικαιούχους είχε γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2010 όπου το επίδομα δόθηκε σε περίπου 80.000 υπαλλήλους, κατά 17.000 λιγότερους σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά των εθνικών εκλογών το 2009.
Παράλληλα, τίθεται και πλαφόν έως 500 ευρώ στο εκλογικό επίδομα που θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών.
Μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν πάρει 2.600 ευρώ στις εθνικές εκλογές του 2009 ενώ η αποζημίωσή τους είχε μειωθεί στις 2.000 ευρώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Λιγότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού επιδόματος που έλαβαν το 2009 - κυμαινόταν στα 1.600 ευρώ - θα χορηγηθεί στους δικαστικούς υπαλλήλους.
Δικαιούχοι παραμένουν επίσης οι έφοροι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, οι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, οι γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, αλλά για τις κατηγορίες αυτές δεν προβλέπεται ανώτατο όριο εκλογικής αποζημίωσης.
Για όλους τους δικαιούχους το ακριβές ύψος της αποζημίωσης και ο τρόπος καταβολής της θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Οροφή στη δαπάνη
Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η συνολική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της μείωσης που θα υποστούν τα εκλογικά επιδόματα είναι το γεγονός πως το 2009 είχαν δαπανηθεί 23 εκατ. μόνο για τους δικαιούχους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι να περιοριστούν δραστικά οι δαπάνες για τη διενέργεια εκλογών. Συγκεκριμένη δέσμευση υπάρχει εξάλλου και στο νέο Μνημόνιο. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο οι δαπάνες εκλογών καθορίζονται στα 50 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 έχουν προβλεφθεί 30 εκατ. για τη χρηματοδότηση κομμάτων. Πρόκειται για σημαντικό ψαλίδισμα στις δαπάνες με δεδομένο ότι οι εκλογές του 2007 κόστισαν 115 εκατ. και του 2009 άγγιξαν τα 148 εκατ. ευρώ.
(Πηγή: Τα Νέα)