To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Από τη γενιά των 700 ευρώ, στη γενιά των 400...

Από τα 700 ευρώ, που σημάδεψαν μία γενιά κακοπληρωμένη, και την παρένθεση των 590 ευρώ τον μήνα, η τρόικα προσγειώνει τώρα τους νέους ανθρώπους στη ζοφερή πραγματικότητα των 400 ευρώ.

Εφιαλτικό τοπίο δημιουργείται στην αγορά εργασίας με μείωση των κατώτατων μισθών μέχρι και 32% και «ξήλωμα» των αμοιβών που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις. Ουσιαστικά καταρρέει όλο το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και πλέον μιλάμε για τη γενιά των 400 ευρώ.

Οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις θα βρεθούν κυριολεκτικά στον «αέρα» και κινδυνεύουν να δουν τους μισθούς να πέφτουν στο μισό.

Οι αποδοχές τους -μετά τη λήξη της μετενέργειας των συμβάσεων- μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμφωνίες να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (που θα είναι μειωμένη κατά 22%).

Αναλυτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο είναι οι εξής:

1. Μειώνεται κατά 22% ο μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Για παράδειγμα έγγαμος με τρεις τριετίες θα δει τις αποδοχές του να πέφτουν από τα 1.037,13 στα 808,96 ευρώ.


2. Μειώνεται κατά 32% ο μισθός των νέων έως 25 ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεικτές αποδοχές ενός νέου εργαζόμενου πέφτουν στα 510,94 ευρώ.

3. Παγώνουν οι αυξήσεις για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

4. Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

5. Ο χρόνος της μετενέργειας πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες.

6. Μετά τη λήξη της μετενέργειας και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση ως βάση υπολογισμού θεωρείται ο βασικός μισθός της συλλογικής σύμβασης. Χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωναν πως πρόκειται για τον μισθό της κλαδικής σύμβασης και όχι της εθνικής συλλογικής.

7. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως γίνεται αναφορά σε επίδομα παιδιών, με αποτέλεσμα να μη διασώζεται το επίδομα γάμου. Πάντως πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μία ρύθμιση για το θέμα.

8. Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται και πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων).

9. Η μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μία σειρά επιδομάτων. Για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας αναμένεται να πέσει από τα 461,5 στα 359,97 ευρώ.

Χρονοδιάγραμμα
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητά να υπάρξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με σκοπό την... ευθυγράμμισή της με τις ανταγωνιστικές χώρες.

Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην Πορτογαλία (όπου ο βασικός μισθός είναι 566 ευρώ) αλλά και στο παράδειγμα των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων το καλοκαίρι.

(Πηγή: Εθνος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: