To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Tο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις του 2012

Μιλώντας από το βήμα του Επιχειρηματικο-οικονομικού Forum Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε σε επτά διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τις αρχές Απριλίου, όπως και στην αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων, ενώ στον υπάρχοντα προγραμματισμό υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη τέσσερις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2012.

Η αρχή για το 2012 γίνεται με τα Κρατικά Λαχεία, ο διαγωνισμός για την πώληση των οποίων πέρασε από χθες στη β' φάση, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητρόπουλος, τις τρεις προσφορές που είχαν κατατεθεί στην πρώτη φάση. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι, που καλούνται πλέον να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, είναι η Austrian Lotteries, η ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζο (Damco) και το σχήμα που αποτελείται από τους ΟΠΑΠ, Intralot, Lottomatica και Scientific Games.

Υποδομές
Στη συνέχεια, σειρά παίρνει ο χώρος των υποδομών. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, και στο πακέτο θα περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην πρώτη. Μετά από ένα διάστημα 2-3 μηνών, όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Επίσης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (σ.σ. η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ), του πλειοψηφικού πακέτου στη ΛΑΡΚΟ -για την οποία υπάρχει ήδη ισχυρό ενδιαφέρον κατά τον επικεφαλής του Ταμείου- καθώς και του ΟΔΙΕ.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων. Πρόκειται για το κτίριο που είχε φιλοξενήσει το κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το σημερινό εμπορικό κέντρο Golden Hall, την έκταση που έχει το Δημόσιο στην περιοχή Κασσιόπη στην Κέρκυρα, καθώς και εκείνη στο Αφάντου Ρόδου. Επίσης, στο πλάνο περιλαμβάνεται και η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία θα διατεθεί μαζί με το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θέλει να απαγκιστρωθεί από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Εγνατία - αεροδρόμια
Μέχρι τις αρχές Απριλίου, πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ για το δεύτερο μισό του 2012 έχουν προγραμματιστεί οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και δώδεκα λιμένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης συμμετοχών στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι στα πλάνα είναι και η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, δεν ανέφερε, όμως, πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

Ελληνικό
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, όπου επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος.

Επίσης, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, υπάρχουν κατεγραμμένες 100.000 εκτάσεις γης που έχει το Δημόσιο στην Ελλάδα, ένα υποσύνολο των οποίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με την εκτίμηση που υπάρχει να κάνει λόγο για παραγωγή 10.000 MW ηλιακής ισχύος.

Tο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις

Kρατικά Λαχεία
Oλοκλήρωση α΄ γύρου, οι 3 υπο-ψήφιοι καλούνται τώρα να υπο-βάλλουν δεσμευτικές προσφορές

ΔEΠA - ΔEΣΦA
Mέχρι τέλος Iανουαρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 65% της ΔEΠA, η οποία ελέγχει το 100% της ΔEΣΦA) συμπεριλαμβα- νομένων του ποσοστού των EΛ.ΠE. (35%)

Kτίριο IBC (νυν Golden Hall) στο Mαρούσι
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την εκχώρηση

Έκταση στην περιοχή Kασσιόπη Kέρκυρας
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την εκχώρηση

Έκταση στην περιοχή Aφάντου Pόδου
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την εκχώρηση

Aστέρας Bουλιαγμένης
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την πώλησή του με μαζί με την Eθνική Tράπεζα

OΔIE
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση

ΛAPKO
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση του 55%

Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα
Mέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η διαδικασία για την πώληση

EΛ.ΠE.
Tον Aπρίλιο ξεκινά η διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου (35,5%)

Eγνατία Oδός
Mέχρι τις αρχές Aπριλίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης

Περιφερειακά αεροδρόμια
Έναρξη διαδικασίας εντός του β΄ εξαμήνου 2012. (Σε αυτά περιλαμ- βάνεται αυτό της Θεσσαλονίκης)

12 λιμάνια
Έναρξη διαδικασίας εντός του β΄ εξαμήνου 2012. (Σε αυτά περιλαμβάνονται του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης)

EYΔAΠ - EYAΘ
Έναρξη διαδικασίας πώλησης του 27,3% της EYΔAΠ και του 34% της EYAΘ εντός του β΄ εξαμήνου 2012

OΠAΠ
Πώληση του 29% - δεν διευκρινίστηκε ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: