To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δικαστικός κλητήρας σε Εnerga και Hellas Power

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού Energa και Hellas Power, καθώς ως χθες δεν είχαν εξοφλήσει τα 27 εκατ. ευρώ προς το ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έστειλε στις δύο εταιρείες με δικαστικό κλητήρα κλήση σε ακρόαση την ερχόμενη Δευτέρα για ανάκληση αδείας.

Το Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ που συνεδρίασε χθες αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να αναστείλει την πρόσβαση των εταιρειών στο σύστημα.

Η Worldwide Energy Limited, στην οποία ανήκουν οι δύο εταιρείες, αναφέρει ότι δεν πλήρωσε τη δόση λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών. Μάλιστα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην «Η» χθες έστειλε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην οποιά δηλώνει ότι η Energa μπορεί να καταβάλει άμεσα τα 15 εκατ. ευρώ που της αναλογούν, αλλά για τα 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη Hellas Power υπάρχει το πρόβλημα της δέσμευσης των λογαριασμών. Επίσης σε ανακοίνωση στον Τύπο καταγγέλλει τις στρεβλώσεις στην αγορά, αμφισβητεί τα χρέη και υποστηρίζει ότι οι συνολικές οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ προς τις δύο εταιρείες φθάνουν τα 207 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση
Ο ΔΕΣΜΗΕ αναμένεται να κοινοποιήσει επισήμως σήμερα την απόφασή του για την αφαίρεση της δυνατότητας πρόσβασης των δύο εταιρειών στο σύστημα, ενώ μαζι με τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ έχει καταρτίσει την ανακοίνωση, στην οποία διαβεβαιώνονται οι περίπου 200.000 πελάτες των δύο εταιρειών ότι δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα, πως η ΔΕΗ αναλαμβάνει αυτόματα την ηλεκτροδότησή τους κ.λπ., η οποία θα δημοσιοποιειθεί μόλις ανακοινωθεί η απόφαση.

Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ζητεί να παρέμβει εισαγγελέας στην υπόθεση και υποστηρίζει πως το «φέσι» φθάνει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΕΣΜΗΕ και 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Καταγγελίες
Η διοίκηση της Worldwide Energy Ltd στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει εδώ και καιρό καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ -η εκδίκαση των οποιών εκκρεμεί- για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι οι συνολικές οφειλές των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ προς αυτές ανέρχονται στα 207 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. ευρώ από υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2011, 30 εκατομμύρια ευρώ από την πρακτική του μη υπολογισμού της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στον ημερήσιο προγραμματισμό ενέργειας, 90 εκατ. ευρώ από την απόφαση των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ να «παγώσουν» τις ενεργοποιήσεις νέων πελατών με το πρόσχημα της μη πλήρους εξόφλησης του ειδικού τέλους ακινήτων, 5 εκατ. ευρώ από λανθασμένους υπολογισμούς, 3 εκατ. ευρώ από χρεώσεις των Υπηρεσιών, Κοινής Ωφέλειας κ.λπ. Εκτός αυτών καταγγέλλουν «μία σειρά από παρατυπίες της αγοράς» διεκδικώντας επιπλέον 134 εκατ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι το τέλος ακινήτων και μόνον έχει οδηγήσει στο σχηματισμό ανοικτών υπολοίπων από τους πελάτες ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ και τετράμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση των λογαριασμών.

(Πηγή: Ημερησία)

Κάντε online αίτηση κερδίστε 3 μήνες ΔΩΡΟ σε όλα τα προγράμματα Hellas Online!
Πατήστε εδώ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: