To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μονόδρομος η ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες

Με τις καθυστερήσεις να... «φουσκώνουν», ακόμα και στα στεγαστικά δάνεια, οι δανειολήπτες ζητούν ρυθμίσεις από τις τράπεζες τους για να περιορίσουν τις μηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι έχασαν τη δουλειά τους και δεν διαθέτουν περιουσία, προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, επιδιώκουν να ρυθμίσουν τα καθυστερούμενα δάνεια και να αποφύγουν τη δικαστική οδό.

Προς το παρόν το 15% των στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε καθυστέρηση από 1 έως 3 μήνες. Το ποσοστό αγγίζει το 30% στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες και το 20% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση είναι «μονόδρομος» και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες, λέει επικεφαλής τράπεζας και συνεχίζει: Για παράδειγμα μία λύση είναι η περίοδος χάριτος για 2 ή 3 χρόνια, με την καταβολή μόνο τόκων, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επαναπροσδιοριστούν τα πράγματα.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν δραστηριοποιηθεί και πάλι οι εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες καλούν τους ασυνεπείς δανειολήπτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των αιτήσεων για ρύθμιση ή και διαγραφή χρεών στα αρμόδια δικαστήρια, από υπερχρεωμένους δανειολήπτες, έχει ξεπεράσει τις 7.000, ήδη έχουν εκδοθεί περισσότερες από 500 αποφάσεις και στο 1/5 των περιπτώσεων τα δικαστήρια αποφάσισαν και διαγραφή χρέους.

Οι δανειολήπτες σήμερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που έστω και οριακά εξυπηρετούν τα δάνεια τους, με μικρή καθυστέρηση στις πληρωμές και σε εκείνους που έχουν βαρέσει «κανόνι».

Στην πρώτη περίπτωση, ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα ρύθμιση, ώστε το σύνολο των δόσεων να μην υπερβαίνει το 40% των μηνιαίων αποδοχών του. Αν δηλαδή μία οικογένεια έχει εισόδημα 2.000 ευρώ το μήνα, οι πληρωμές για δάνεια και κάρτες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 800 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης ζητά από την τράπεζα, αφού την ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, ρύθμιση στα μέτρα του.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, ο 1 στους 2 δανειολήπτες στεγαστικών -δημόσιοι υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους- μας έχουν προσκομίσει βεβαιώσεις από την εργασία τους, με τις νέες αποδοχές τους που κατά μέσο όρο είναι μειωμένες 20% και ζητούν ανάλογη μείωση στις δόσεις των δανείων τους. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προχωράμε σε ρύθμιση, συνεχίζει.

Στην περίπτωση τώρα που ο δανειολήπτης βρίσκεται στο «κόκκινο», λόγω της οικονομικής κρίσης με κυριότερη αιτία την απώλεια εργασίας, τότε οι λύσεις για αυτόν είναι δύο:

Πρώτον, ζητά εξωδικαστικό συμβιβασμό από την τράπεζά του ακόμα και με διαγραφή μέρους του χρέους. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι στο παρελθόν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν σε εξωδικαστική ρύθμιση και διαγραφούν τμήμα της οφειλής (μπορεί να φτάσει και στο 50% στα χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες).

Δεύτερον, αν δεν ευοδωθεί συμβιβαστική λύση με την τράπεζα, ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι η απόφαση που θα εκδοθεί θα σημάνει διαγραφή του χρέους του. Ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών προβλέπει διακανονισμούς σε βάθος τετραετίας.

Αν ο δανειολήπτης δεν ήταν συνεπής και στο παρελθόν στην αποπληρωμή του χρέους του, το δικαστήριο πιθανόν να απορρίψει την αίτηση του.

Επίσης αν διαθέτει άλλα εισοδήματα (ενοίκια, καταθέσεις κλπ), δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη τους δεδομένα που έχουν να κάνουν, με την συνολική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, την ηλικία του, τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Αν είναι άνεργος, θα πρέπει να έχει τη σχετική κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Σε πλειστηριασμό δεν μπορεί να βγει η κύρια και μοναδική οικία του δανειολήπτη, για οφειλές ύψους έως 200.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις με τις οποίες περιορίστηκε δραστικά η συνολική οφειλή του δανειολήπτη, όπως έγινε σε περίπτωση συνταξιούχου με συνολικές οφειλές 220.000 ευρώ από στεγαστικό και καταναλωτικά δάνεια, που μειώθηκαν στα 52.000 ευρώ, καθώς ο δικαστής έλαβε υπόψη του, το ύψος της σύνταξης και το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για τη μηνιαία διαβίωση του.

(Πηγή: capital.gr)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις ρυθμίσεις οφειλών για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: