To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ε10: Ηλεκτρονικό περιουσιόλογιο για όλους

Ολική ανατροπή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Στόχος είναι το λεγόμενο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» να αποτελέσει, από φέτος κιόλας, ένα βασικό εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να καταγράφουν, σε ένα ειδικό έντυπο (Ε10), το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών κάθε χρονιάς, σε δύο στήλες αντίστοιχα.

Στη μία στήλη θα αναγράφονται με λεπτομέρειες όλες δαπάνες, δηλαδή εκτός από τις συνήθεις που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος (σουπερ μάρκετ, ρούχα, καύσιμα, εστιατόρια κα), και οι λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεφωνία, αυτές που αποτελούν τεκμήρια (δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αγορά Ι.Χ. κα), αλλά και οι δαπάνες για τις οποίες προβλέπονται φοροαπαλλαγές (ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα ασφάλιστρα ζωής κα).

Στην άλλη στήλη εκτός από τα εισοδήματα θα αναγράφονται (για πρώτη φορά) οι καταθέσεις στις τράπεζες, καθώς και τα έσοδα από ακίνητα στο εξωτερικό, μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μάλιστα, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίζει δικαιολογητικά για τον φόρο που έχει καταβάλει σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται (χωρίς έχει οριστικοποιηθεί οτιδήποτε) να δίνεται η δυνατότητα μίας εύλογης απόκλιση της τάξης του 10%-20% μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και δαπανών-καταθέσεων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διαφορά του συνόλου των εσόδων με το σύνολο των δαπανών και καταθέσεων άνω του παραπάνω ποσοστού, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο για την εν λόγω διαφορά.

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μία λεπτομερής βάση δεδομένων τόσο για το εισόδημα όσο και για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων κάθε φορολογουμένου, προκειμένου ο καταβαλλόμενος φόρος να ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομική κατάσταση των φυσικών προσώπων.

(Πηγή: forologikanea.gr)

GoldenDeals - Εκπτώσεις! Είδες τη σημερινή προσφορά; Αγόρασέ την & κέρδισε έκπτωση έως -90%!
Κάνε κλικ εδώ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: