To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τρόικα: Εννέα μέτρα-φωτιά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Εννέα μέτρα-φωτιά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με κυριότερο την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, υπέδειξε στην κυβέρνηση η τρόικα εν όψει του νέου μνημονίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με υπόμνημα που παρέδωσε η τρόικα στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ζητούνται τόσο οριζόντιες ρυθμίσεις που θίγουν όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όσο και ειδικές που αφορούν κυρίως τις πρώην ΔΕΚΟ, και γενικότερα επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τις τράπεζες, αλλά και ορισμένες βιομηχανίες, τις μεταφορές, ορισμένους κλάδους υπηρεσιών, ακόμη και την ιδιωτική εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά της η τρόικα ζητά:



- Να καταργηθεί με νόμο κάθε νομοθετική ρύθμιση, ακόμη και υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάγαγμα, που προβλέπει τη χορήγηση του 13ου και του 14ου μισθού.

- Να καταργηθεί η ρύθμιση του Ν. 1876/1990, σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί νέα όλοι οι όροι της μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.

- Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και της μεσολάβησης, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές αναλύσεις, πέραν των νομικών, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

- Να δοθεί με νόμο η δυνατότητα μείωσης των ημερήσιων ωρών απασχόλησης, πέραν της δυνατότητας που ήδη υπάρχει για μείωση των ημερών απασχόλησης.

- Να επεκταθεί με νόμο σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η πρόσφατη απελευθέρωση.

- Να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η εκδίκαση εργασιακών διαφορών.

- Να θεσπιστεί νομική διάταξη που θα καταργεί το καθεστώς μονιμότητας από τα συμβόλαια του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέπει απολύσεις για διάφορους λόγους, ιδίως στις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.

- Να θεσπιστεί νομοθετική διάταξη που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

- Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: