To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μέτρα για επιτάχυνση στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων

Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων ώστε να μην χρονίζουν ειδικά εκείνες που άπτονται των δημοσίων εσόδων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη προβλέπονται ειδικές διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.

Ο κ. Κουσελάς είχε ζητήσει να αξιοποιηθούν τα νομικά εργαλεία που υφίστανται για επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιδείξει βούληση και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να τίθενται σε προτεραιότητα οι υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών, να εκδικάζονται οι υποθέσεις και να εκδίδονται αποφάσεις εντός πενταμήνου προκειμένου να εισπράττονται και οι οφειλόμενοι φόροι.

Αφού τόνισε πως είναι θετική η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών έστω και καθυστερημένα, ανέφερε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3743 και να κλείσουν τα παράθυρα του πτωχευτικού κώδικα.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011 εκκρεμούσαν 165.000 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων οι 138.720 υποθέσεις δεν είχαν πάρει ούτε δικάσιμο με αποτέλεσμα - όπως είπε ο κ. Κουσελάς - εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής παραδέχθηκε την ακρίβεια των στοιχείων που κατέθεσε ο βουλευτής και ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή στα διοικητικά δικαστήρια, όμως εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί τέτοια ρύθμιση με βάση την οποία να κλείνουν υποθέσεις σε πέντε μήνες.

«Σε ένα σύστημα με συγκεκριμένες δικονομικές δικλείδες ασφάλειας δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε μια τέτοια ρύθμιση, η οποία ωστόσο θα ήταν ευχής έργον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πάντως ότι με το νόμο 3910 του 2010 έγιναν τέτοιες αλλαγές που δεν θα επιτρέπεται να τελειώνουν φορολογικές δίκες μέσα σε δέκα χρόνια και πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Εξειδίκευσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι οι υποθέσεις που σχετίζονται με τα δημόσια έσοδα αλλά και να εκκαθαρίζονται οι αντιδικίες και οι εκκρεμότητες των ιδιωτών με το Δημόσιο.



Όπως ανέφερε συγκεκριμένα με τον νέο νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις φορολογικές δίκες:

- Αυξάνεται η αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων και των Μονομελών Εφετείων προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων και ιδιαίτερα των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια με αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος. «Οι μονομελείς συνθέσεις είναι πολύ πιο εύκολο και γρηγορότερο να βγάζουν αποφάσεις» τόνισε. Και στη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου αυξάνεται προκειμένου να περιλαμβάνει και περισσότερα δημόσια έσοδα.
- Ενισχύεται ο θεσμός της πρότυπης δίκης κάτι που θα έχει ως συνέπεια να αλλάξει άρδην το τοπίο. Ειδικότερα προβλέπεται αντικατάσταση των δικαστηρίων με συμβούλια κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες υποθέσεις θα λύνονται με βάση μια απόφαση του ΣτΕ.
- Προωθείται η επιτάχυνση τόσο ενώπιον του ΣτΕ όσο και ενώπιον των διοικητικών Πρωτοδικείων με την πρόβλεψη μιας δικλείδας αν η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου.

Ο κ. Πεταλωτής κατέληξε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα γίνει σε ενάμιση χρόνο εκκαθάριση όλων των φορολογικών και των τελωνειακών υποθέσεων ενώ σε μερικά διοικητικά εφετεία (πχ. Πατρών και Κομοτηνής) οι υποθέσεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στο 2012.

(Πηγή: Εθνος)

GoldenDeals - Εκπτώσεις! Είδες τη σημερινή προσφορά; Αγόρασέ την & κέρδισε έκπτωση έως -90%!
Κάνε κλικ εδώ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: