Ενώ οι επικεφαλής της τρόικας συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ΕCOFIN στις Βρυξέλες, στην Αθήνα οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο, με συνάντηση που είχε χθες ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικών Θεμάτων Ηλία Πλασκοβίτη.
Εκτός από τις αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2011, που θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, οι επικεφαλής της τρόικας φαίνεται πως προβληματίζονται για τους ρυθμούς υλοποίησης εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να απαλλαγεί από χρόνιες στρεβλώσεις και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν να προχωρήσουν άμεσα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας (κόστος εργασίας, ευέλικτες μορφές απασχόλησης), η εξυγίανση των επικουρικών ταμείων, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας.
Η τρόικα προσβλέπει σε κοινή προσπάθεια με το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των προνοιακών δικαιωμάτων και ειδικών παροχών σε ΔΕΚΟ, κυρίως όσον αφορά σε αυτές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και οι εταιρίες ύδρευσης. Μάλιστα, ζητεί από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα, προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Μεταξύ των αιτημάτων της τρόικας για τις συγκεκριμένες εταιρίες είναι η διακοπή των μισθολογικών ωριμάσεων, που προβλέπονται βάσει της παλαιότητας, η κατάργηση επιδομάτων και η μείωση του κόστους των υπερωριών, που είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.
Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι οι κανονισμοί έχουν την ισχύ συλλογικών συμβάσεων και, συνεπώς, μόνο οι διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε διαβούλευση με τους εργαζομένους σε αυτές, μπορούν να τους αλλάξουν.
Στα εργασιακά οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού.
Επανέλαβαν δε, ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
(Πηγή: express.gr)