To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα

Παρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, φορολογία, εφεδρεία και ρύθμιση χρεών. Αφήνει απέξω τα πιο «επώδυνα» θέματα.

Άρση ιθαγένειας για συμβολαιογράφους, αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση μερισμάτων και των εισοδημάτων μισθωτών που δεν πληρώθηκαν, ρύθμιση οφειλών και χρεών δήμων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Προωθεί σειρά παρεμβάσεων επτά υπουργείων. Αφήνει απέξω τα πιο «επώδυνα» θέματα, τις επικουρικές, το εργασιακό και σειρά παρεμβάσεων για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με στόχο την ψήφισή του έως την Πέμπτη, αφού οι διατάξεις ζητούνται από την τρόικα που προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Φορολογικές ρυθμίσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.

Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, στα επόμενα οικονομικά έτη.

Τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: καταργείται η φορολόγηση των εισοδημάτων με τις γενικές διατάξεις όταν ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας τους είναι μικρότερος του 25%, με δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προέκυπτε από το συμψηφισμό του φόρου που είχε παρακρατηθεί. Πλέον θα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.

Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηρικά.

- Οδικές μεταφορές. Επιταχύνεται η απελευθέρωση που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012.

- Δικηγόροι. Επιτρέπεται στο δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρία η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, καθώς και η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καταχωρήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση των δικηγορικών Συλλόγων να δημοσιεύουν κατ’ έτος και στο διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία. Αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών. Έτσι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη οποιουδήποτε δικηγορικού συλλόγου της χώρας, μπορούν να συστήσουν «Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρία» οπουδήποτε.

- Συμβολαιογράφοι. Αίρεται η προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο συμβολαιογραφικό επάγγελμα.

- Συγχωνεύσεις. Προβλέπονται διατάξεις για την άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ και φορέων που ζητά το μνημόνιο.

- Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του που περιέρχονται στο Ταμείο.

- Εφεδρεία. Τίθεται χρονικός περιορισμός 4 μηνών για την ολοκλήρωση τω ν διαδικασιών όσων εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας που οδηγεί σε συνταξιοδότηση.

- Δήμοι. Καθίσταται δυνατή η δανειοδότηση για την εξόφληση χρεών που έχουν γεννηθεί ως χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.

- Ρύθμιση χρεών. Οι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με μηνιαίες δόσεις (έως 60) με ελάχιστα ποσά δόσης από 100 ευρώ ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ. Ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών.

- Νοικοκύρεμα δαπανών για ηλεκτρονικές επικοινωνίες όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Θα εξοφλούνται μέσω Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.). Θα λειτουργήσει εντός 5 μηνών. Μετά θα διακοπεί κάθε είδους επιχορήγηση ή χρηματοδότηση δαπάνης προς κάθε φορέα.

- Ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και προμήθειας συστημάτων. Θα ονομάζεται Δίκτυο Δημόσιου Τομέα και θα συγκεντρώνει τα αιτήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, θα αξιολογεί τις σχετικές ανάγκες και θα διενεργεί τους σχετικούς διαγωνισμούς υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

- Βαθμολόγιο. Μειώνεται ο χρόνος βαθμολογικής εξέλιξης για όσους αποκτούν τίτλους σπουδών. Προβλέπεται η διατήρηση των κενών οργανικών θέσεων του ναυτικού Προσωπικού, η υποχρέωση δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προσλήψεων-αποχωρήσεων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των Ν.Π.ΙΙ και των Ο.Τ.Α.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: