To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανάσα ρευστότητας η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Ανάσα ρευστότητας σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία στο πρώτο δίμηνο του έτους δίνει η προωθούμενη στη Βουλή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς για πρώτη φορά μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υπαγωγής στην αίτηση ρύθμισης (29 Φεβρουαρίου).

Αυτή είναι η μία ανάγνωση της «καινοτομίας» της νέας ρύθμισης. Η άλλη θα μπορούσε να είναι ότι στο μεσοδιάστημα όσοι έχουν οφειλές, μπορούν κάλλιστα να τις καθυστερήσουν και μπαίνοντας στη ρύθμιση να διαγράψουν τις –στο μεταξύ – προσαυξήσεις, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Η αλλαγή αυτή σε σχέση με προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες σε προγενέστερο της ρύθμισης χρόνο, εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ως εξής: "με τη σύνδεση των υπαγομένων στη ρύθμιση οφειλών καθώς και της χρονικής περιόδου υπολογισμού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η εν λόγω αποκτά δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να ενεργοποιηθεί και στο μέλλον με Υπουργική Απόφαση, εφόσον οι συνθήκες το υπαγορεύσουν".

Οι άλλες δύο καινοτομίες της ρύθμισης αφορούν στην καθιέρωση "μίνι δόσης" εκατό ευρώ το μήνα (έναντι 300 ή 500 ευρώ των προηγούμενων ρυθμίσεων) αλλά και η αύξηση των δόσεων σε εξήντα με γενναία διαγραφή των προσαυξήσεων.

Η διαγραφή των προσαυξήσεων φτάνει το 100% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ενώ ακόμα και στην περίπτωση όπου επιλεγεί η ρύθμιση σε 60 δόσεις, διαγράφεται το 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Εφορίες ή τα Τελωνεία ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως εξής:

*Εφάπαξ με διαγραφή προσαυξήσεων 100%
*Σε 2 έως μηνιαίες 12 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων 90%
*Σε 13 έως 24 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων 75%
*Σε 25 έως 36 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 60%
*Σε 37 έως 48 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων 45%
*Σε 49 έως 60 δόσεις με απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 25%.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση στη Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο όπου έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές υποβάλλονται έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 100 ευρώ ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση δίδεται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναστέλλονται ποινικές διώξεις και κατασχέσεις και αναβάλλεται η εκτέλεση σχετικών ποινών. Τα ευεργετήματα της ρύθμιση χάνονται αν δεν καταβληθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις (από δύο στις προηγούμενες ρυθμίσεις).

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: