Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, που παρασκευάζουν με αγνά υλικά οι γυναίκες του Συνεταιρισμού διατίθενται από ελληνικό κατάστημα στους Κινέζους καταναλωτές.
Ενώ με «όχημα» το Internet ετοιμάζονται να βγουν και σε άλλες αγορές. Σήμερα στον Συνεταιρισμό απασχολούνται 23 γυναίκες και εξασφαλίζουν κατ΄ ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ.
Σεμινάρια
Ενα σεμινάριο ήταν η αφορμή για να στηθεί ο Συνεταιρισμός Γυναικών στο χωριό Αγιος Αντώνιος στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης, το 1999.
«Εβλεπα το χωριό να μαραζώνει και τις γυναίκες που δούλευαν στις κλωστοϋφαντουργίες της περιοχής να χάνουν τις δουλειές τους. Τα εργοστάσια κλείνανε και οι εταιρείες έφευγαν από την Ελλάδα.
Αποφάσισα ότι κάτι έπρεπε να κάνω. Και έτσι ξεκινήσαμε τον Συνεταιρισμό», λέει η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου, που τυχαίνει να είναι και η πρεσβυτέρα του χωριού.
Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε με 10 γυναίκες που παρακολούθησαν σεμινάρια για την τυποποίηση και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων που διοργάνωνε τότε (1997) η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ οι δέκα γυναίκες επιδοτήθηκαν με κεφάλαια ύψους 2,3 εκ. δραχμών η κάθε μία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τα 23 εκ. δραχμές (περίπου 67.000 ευρώ) ήταν αρκετά για να στηθεί η επιχείρηση.
Η κοινότητα τους παραχώρησε το κτίριο γαλακτοκομίας του χωριού, το οποίο δεν χρησιμοποιούνταν και το μετέτρεψαν σε εργαστήριο παραγωγής.
Παράλληλα, αγόρασαν και αυτοκίνητο για να κάνουν τις διανομές των χειροποίητων ζυμαρικών που ξεκίνησαν να παρασκευάζουν.
Λίγο αργότερα πέρασαν και στο κομμάτι των χειροποίητων γλυκών του κουταλιού.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αγνά, λέει η κ. Δέσποινα Ιωαννίδου. Φρέσκα φρούτα εποχής, ζάχαρη και χυμό από φρέσκα λεμόνια. Φρούτα που τα μαζεύουμε από τα οπωροφόρα μας. Δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά, ούτε χρωστικές ύλες.
Τα γλυκά είχαν μεγάλη απήχηση και ανέβασαν τις πωλήσεις.
Διέξοδος για τις άνεργες γυναίκες
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Αγίου Αντωνίου έχει 20 ενεργά μέλη και απασχολεί συνολικά με μερική απασχόληση 23 άτομα, γυναίκες όλες.
Δουλεύουμε με βάρδιες λέει η κ. Ιωαννίδου. Η κάθε μία εκεί που τα καταφέρνει καλύτερα. Αλλες στην παραγωγή, άλλες στη συσκευασία και άλλες στις πωλήσεις. Μάλιστα, φτιάξαμε και ένα καφέ-γλυκοπωλείο στην είσοδο του χωριού μας. Για μας είναι σημαντικός ο Συνεταιρισμός, έδωσε διέξοδο σε πολλές γυναίκες όταν απολύθηκαν από τις κλωστοϋφαντουργίες και ταυτόχρονα εξασφάλισε ένα έσοδο, σημαντικό στις μέρες μας. Τώρα, το στοίχημα είναι η ηλεκτρονική προώθηση των προϊόντων τους.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μας, λέει η κ. Ιωαννίδου, είναι ότι το κόστος για τα μεταφορικά είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση πάντα με την τιμή του προϊόντος μας. Ωστόσο, κάναμε μια συμφωνία με εταιρεία ταχυμεταφορών και πάμε πολύ καλύτερα και στις πωλήσεις μας μέσω του Internet. Και συμπληρώνει: Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι πωλήσεις μας και στην Κίνα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε σύντομα...
(Πηγή: Εθνος)