To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

"Γλυκές" επιδοτήσεις σε ανέργους και νέους επιχειρηματίες

Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κατά 100% όσους ανέργους επιθυμούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση παραγωγής τοπικών εδεσμάτων. Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες και οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

"Γλυκές" επιδοτήσεις έως και 35.000 ευρώ σε ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση, το δικό τους εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών και τοπικών γλυκισμάτων.

Μέσα από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δίνεται η δυνατότητα της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης, χωρίς δηλαδή ο άνεργος να βάλει χρήματα από την τσέπη του, για να στήσει μία μικρή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τοπικών γλυκών.

Για παράδειγμα, γλυκά του κουταλιού από πορτοκάλι, καρύδι, σύκο, αχλάδι, τριαντάφυλλο, κάστανο, σταφύλι κ.λπ., αλλά και άλλα παραδοσιακά και τοπικά γλυκίσματα, όπως του ταψιού, καριόκες, ροξάκια κ.λπ.

Λόγω της οικονομικής ύφεσης οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί στις επιλογές τους και μάλιστα στρέφονται σε παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα.

Αποτελεί, λοιπόν, μία ευκαιρία το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου οι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι παλιές και τοπικές συνταγές, να παρασκευάσουν παραδοσιακά γλυκά.

Το πρόγραμμα λέγεται «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)» και απευθύνεται σε ανέργους που σκοπεύουν να δημιουργήσουν τώρα τη δική τους επιχείρηση.

Η δράση έχει ποσοστό χρηματοδότησης 100% και επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ.), δαπάνες για σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου, για κατάρτιση, για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών, δαπάνες για την ίδρυση της επιχείρησης, την απόσβεση παγίων κ.ά.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών.
Ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια με κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ. Αν, δε, προσλάβουν κι έναν άνεργο, ακόμη και άτομο με πρώτο βαθμό συγγένειας, τότε το ποσοστό της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους από τις λεγόμενες οκτώ Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1'' (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος).

Επίσης αφορά τις λεγόμενες Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2012.

Το πρόγραμμα ενισχύει λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, όπως ενοίκια, πρώτες ύλες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.λπ.

Οι Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών και το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό ανά είδος είναι:

Ενοίκια έως 50%.
Λογαριασμοί ΔΕΚΟ έως 40%.
Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης έως 10%.
Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (Νομική και Λογιστική Υποστήριξη) έως 10%.
Δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου έως 5%.
Δαπάνες κατάρτισης έως 20%.
Αποσβέσεις παγίων έως 5%.
Δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων έως 10%.
Νέα θέση εργασίας έως 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πιστοποιημένος προϋπολογισμός σε κάθε κατηγορία δαπάνης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον εγκεκριμένο.

Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν κατώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό (Δημόσια Δαπάνη) 10.000 ευρώ και ανώτατο 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας ή νέων θέσης ή θέσεων εργασίας, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να ανέλθει μέχρι του ποσού των 35.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη).

Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Η νέα θέση εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθεί το αργότερο εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και να διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες.

Αν ζητηθεί από τον επιχειρηματία να καταβληθεί προκαταβολή έως το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης ύστερα από έλεγχο του φυσικού φακέλου από τον ΕΦΕΠΑΕ, εκείνος μπορεί να παρουσιάσει ισόποση εγγυητική επιστολή.

Ηλεκτρονική η κατάθεση των αιτήσεων

Η υποβολή της αίτησης είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική. Γι' αυτήν τη διαδικασία κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί τους σχετικούς δικτυακούς τόπους και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασής του.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2012 θα πρέπει να αποστείλουν μέσω Διαδικτύου την αίτησή τους. Πληροφοριακό υλικό, το έντυπο υποβολής όπως και τα έντυπα της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

• του ΥΠΑΑΝ (www.ypoian.gr),
• της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
• του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr),
• του ΕΠΕΑΑ (www.epeaa.gr),
(www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis),
• των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Φορέων.

Πληροφορίες:

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα»
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antagonistikotita.gr
Διεύθυνση: Μεσογείων 56, Αθήνα, 115 27, Τηλ: 210 7450800, Φαξ: 210 7473666

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρη­ματικό­τητα»
Τηλ: 8011136300
email: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδα δημοσίευσης: http://www.antagonistikotita.gr/greek/news.asp?id=213
Ενδιάμεσος Φορέας ΕΠ Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)
Διεύθυνση: Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, 115 26 Τηλ: 210 6985210, Φαξ: 210 6916468
E-mail διεύθυνση: info@efepae.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: