To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τον Μάρτιο η τελική διαπραγμάτευση για νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο

Τον Μάρτιο θα καθίσουν στο τραπέζι για την τελική διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, κυβέρνηση και Τρόικα καθώς, όπως αποκάλυψε, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πρώτα όχι μόνο να έχει συμφωνηθεί, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, αναλυτικά, στο χρονοδιάγραμμα της “δίδυμης” διαπραγμάτευσης, για το PSI και την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, οριοθετώντας πρακτικά το χρόνο των εκλογών, με βεβαιότητα εντός Απριλίου.

Και αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, αφού θα έχει ολοκληρωθεί, και στην πράξη το PSI, με την ανταλλαγή των ομολόγων, ώστε να υπολογισθούν, με πραγματικά, πλέον, δεδομένα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο ως το τέλος του 2015.

Και όλα αυτά με ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα, που τίθεται, ήδη, εν αμφιβόλω εξαιτίας της εμπλοκής, η οποία επήλθε στις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για το PSI. Εμπλοκή που μπορεί να στείλει ακόμη πιο πίσω την έναρξη των συζητήσεων με την Τρόικα, για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σχήμα του PSI πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιανουαρίου να υπογραφεί ένα προσωρινό Μνημόνιο μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση από τον EFSF των 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI.

Εφόσον συμβεί αυτό, τότε, γύρω στις 6 με 10 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα προβεί σε δημόσια αναγγελία του PSI. Στην δημοσίευση δηλαδή της προαιρετικής προσφοράς της προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα διαρκέσει περίπου 3 εβδομάδες.

Αν επιτευχθεί υψηλή συμμετοχή θα ακολουθήσει η ανταλλαγή των ομολόγων, διαφορετικά θα χρειασθεί ενδιάμεσα και η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) ώστε το ποσοστό συμμετοχής να πλησιάσει το 100%.

Από την επιτυχή έκβαση της ανταλλαγής θα εξαρτηθεί αν το χρέος μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, και εάν ο προϋπολογισμός του 2012, θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ) λόγω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αν όλα πάνε καλά η ανταλλαγή των ομολόγων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, επιτρέποντας την επανέναρξη των συζητήσεων με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που θα την συνοδεύει. Αντικείμενο της τελικής φάσης των συζητήσεων θα είναι το χρηματοδοτικό σχήμα και βεβαίως οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα.

Από την επιτυχή έκβαση της παραπάνω δίδυμης διαπραγμάτευσης εξαρτάται το αν η χώρα θα λάβει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο του παλαιού δανείου, το οποίο είναι περίπου 40 δισ. καθώς και από το αν θα μειωθεί το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ ή 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: