Είτε λόγω της άγνοιας πολλών ιδιοκτητών είτε επειδή θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να συνηθίσουν το νέο μέτρο, τα μισθωτήρια συμβόλαια «πάγωσαν» καθώς οι εφορίες δεν τα δέχονταν αν δεν είχε γραφτεί και ο αριθμός του πιστοποιητικού που έπρεπε να εκδώσει ο ενεργειακός επιθεωρητής.
Οπως όλα δείχνουν το μέτρο θα αλλάξει ριζικά την κτηματαγορά και θα φέρει τα πάνω κάτω στις αξίες των ακινήτων. Εκτιμάται ότι τα πιο παλαιά κτίρια, που θα καταταγούν στις χαμηλές βαθμίδες (υπάρχουν 9 βαθμίδες, από Α έως Η) της ενεργειακής απόδοσης, θα τύχουν γενικής απαξίωσης και σταδιακά θα αποσυρθούν από την αγορά.
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που φέρνει το πιστοποιητικό είναι αυτό που περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς. Τονίζει ότι σε βάθος χρόνου, όταν θα έχουν βγάλει ενεργειακά πιστοποιητικά μερικές χιλιάδες ακίνητα, θα μπορεί η πολιτεία να απαιτήσει την υποχρεωτική και διά νόμου ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αυτών.
Να σημειωθεί ότι ένα καλό «λίφτινγκ» ώστε να καταστεί λιγότερο ενεργοβόρο ένα παλαιό ακίνητο, κοστίζει από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ. Το τρίτο σενάριο που φοβούνται οι ειδικοί της αγοράς είναι μια μελλοντική επιβολή ενός νέου πράσινου φόρου στα «κακά» ακίνητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η αγορά ακινήτων θα μετρά έναν ακόμη φόρο.
(Πηγή: Εθνος)