To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Παρατείνονται δύο προγράμματα επιδότησης για δημιουργία επιχείρησης

Νέα παράταση για την «Επιταγή» σε σπουδαστές ΙΕΚ
Παράταση χρόνου ολοκλήρωσης των έργων των προγραμμάτων Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 19121/4196/23-12-2011 απόφαση του ΥΠΟΙΑΝ παρατείνεται, χωρίς υποχρέωση υποβολής αίτησης, η προθεσμία ολοκλήρωσης κατά έξι μήνες των δικαιούχων των δύο παραπάνω προγραμμάτων.

Πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) και στοχεύει στην επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως ισχυρής και ικανής συνθήκης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας με ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να διευκολύνει τους νέους ηλικιακά επιχειρηματίες να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η επιχορήγηση των προτάσεων ανέρχεται στο 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού (60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων και σε πυρόπληκτες περιοχές των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Εύβοιας, περιοχή Αιγιαλείας και επιλεγμένες περιοχές των νομών Κεφαλληνίας και Μαγνησίας που έχουν χαρακτηρισθεί ως πυρόπληκτες).

Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της πρότασης δεν υπερβαίνει τα 200.000€ για τις επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης και του τομέα της ανακύκλωσης / περιορισμού ρύπανσης, τα 100.000€ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού και τα 80.000€ για τις εμπορικές επιχειρήσεις με κατώτατο όριο για όλες τις περιπτώσεις τα 30.000€.

Πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γυναικών»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες επιχειρηματίες (Επιχειρηματικότητα Γυναικών) σε όλους σχεδόν τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η επιχορήγηση των προτάσεων αγγίζει το 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ενώ ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000€ για τις επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης και του τομέα της ανακύκλωσης / περιορισμού ρύπανσης, τα 100.000€ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού και τα 80.000€ για τις εμπορικές επιχειρήσεις με κατώτατο όριο για όλες τις περιπτώσεις τα 30.000€.

Να σημειωθεί ότι η δημόσια δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Και για τα δύο προγράμματα ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Νέα παράταση για την «Επιταγή» σε σπουδαστές ΙΕΚ
Παράταση πήρε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η περίοδος υποβολής αιτήσεων των καταρτιζομένων των ΙΕΚ όλης της χώρας για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Επιταγή (Voucher) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Την απόφαση της νέας παράτασης κοινοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, Ευθύμιος Μπάκας, ύστερα από τον μικρό αριθμό αιτήσεων που είχε συγκεντρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου - την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο των εγγραφέντων καταρτιζομένων στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ (35.343), οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως τις 15/12 ανέρχονταν μόλις σε 11.275 - αριθμός μικρότερος ακόμα και από τον αριθμό των «επιταγών» που θα χορηγηθούν (14.000).

Η μικρότερη συμμετοχή καταρτιζομένων εντοπίζεται στα ΙΕΚ δημόσιων φορέων (εξαιρούνται τα ΙΕΚ της ΓΓΔΒΜ), με ένα ποσοστό 18,5%, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται και η συμμετοχή των καταρτιζομένων στα ιδιωτικά ΙΕΚ (23%).

Σαφώς υψηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευομένων στα ΙΕΚ υπό την εποπτεία της ΓΓΔΒΜ με 63%.

Ως εκ τούτου, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και η ΓΓΔΒΜ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβάλουν προσπάθειες για την προώθηση ενός προγράμματος που δεν φαίνεται να βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους πολίτες, παρά τις μεγάλες προσδοκίες του υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την «επιταγή» μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής: http://www.voucher-iek-ggdvm.gr

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: