To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη εβδομάδα για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Η συμπίεση των μισθολογικών απολαβών θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων αυτή την εβδομάδα, επικεντρωμένη όχι στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού ούτε στη μείωση του κατώτατου, αλλά στον περιορισμό των επιδομάτων και των προσαυξήσεων που προβλέπονται από τις ωριμάσεις, προκειμένου να μειωθεί το μέσο κόστος εργασίας.

Αυτό βέβαια αναμένεται να πλήξει περίπου 2 εκατ. εργαζομένους, των οποίων οι μέσες μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται από 1.100 έως 1.200 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να συμπιεστούν οι μισθοί στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι κοινωνικοί εταίροι τις προσεχείς τρεις εβδομάδες θα βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου η κυβέρνηση να μην προχωρήσει μονομερώς σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η τρόικα ζητά επιτακτικά να τεθούν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» ο 13ος και 14ος μισθός και ο κατώτατος μισθός με πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνημένης αύξησης του Ιουλίου (περί το 2,5% με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011), οι αυτόματες ωριμάσεις (τριετίες), καθώς και διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, με τη φράση «κανονιστικές ρυθμίσεις» η τρόικα εννοεί τις αυξήσεις και τα ειδικά μισθολόγια που τηρούνται μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους επισήμανε με δραματικό τόνο ότι από τις αποφάσεις τους «εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας» και ότι η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές.

Μετά τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή του άρθρου 37, καθώς μπορούν να υπογραφούν σε όλες τις επιχειρήσεις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις με μειώσεις που να μην υπερβαίνουν τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τρόικα, ζητά περικοπή και των κατώτατων ορίων, αλλά και των παραμέτρων που ορίζει η ΕΓΣΣΕ.

Τι πραγματικά θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, όπως όλα δείχνουν, είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ποια είναι όμως τα πραγματικά ζητήματα που επιδέχονται αλλαγές;

• Το φράγμα του κατώτατου μισθού υπάρχει τυπικά, αφού ουσιαστικά έχει σπάσει, με τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αμείβονται με 20% μειωμένες αποδοχές από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, με την εφαρμογή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις), ο βασικός μισθός δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

• Οσον αφορά τον θεσμό του 13ου και 14ου μισθού, ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις επιθυμούν την κατάργησή του, καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση. Αλλωστε λόγω των μειώσεων στους μισθούς, των φορολογικών επιβαρύνσεων και των έκτακτων εισφορών οι εργαζόμενοι πλέον λαμβάνουν περίπου 12 μισθούς.

• Αυτό που πραγματικά θα μπει στη μέγγενη είναι τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις, για τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα προταθεί το πάγωμά τους, στη χειρότερη η κατάργηση όλων ή μέρος αυτών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα –και αυτό είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικας– να συμπιεστούν οι μισθοί στα όρια της ΕΓΣΣΕ με βίαιο τρόπο, κάτι που έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί με τις ευέλικτες.

(Πηγή: express.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: