To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ενισχύσεις έως και 80% σε επιχειρήσεις καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

Ψηφιακή ασπίδα... για ασφαλή τρόφιμα μπορούν να αποκτήσουν επιχειρήσεις που παράγουν είδη διατροφής καθώς και αλιεύματα με ενίσχυση έως και 80%. Με το ίδιο ποσοστό χρηματοδοτούνται και εκείνοι που θέλουν να βγάλουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα ή να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά τις υποδομές τους ή και να κατοχυρώσουν μια πατέντα.

Πιο συγκεκριμένα, ετοιμάζεται πρόγραμμα από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» για επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και αλιευμάτων προκειμένου να ενσωματώσουν σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για να παράγουν ασφαλή, σύγχρονα και καινοτόμα προϊόντα.

Μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να αποκτήσουν π.χ. σύστημα ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας. Ετσι, αποκτούν ένα πλεονέκτημα στην αγορά ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους.

Είναι δυνατόν επίσης να δημιουργήσουν πρωτότυπες συσκευασίες ή να χρησιμοποιήσουν νέες συνταγές για την παραγωγή τροφίμων.

Πρόκειται για πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων Ανάπτυξης - Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας». Το πρόγραμμα, που συντομογραφικά αναφέρεται ως «ICT 4Growth», έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.

Η δράση που έχει σχεδιαστεί και είναι έτοιμη να βγει στον «αέρα», θα «τρέξει» σε τρεις χρονικές περιόδους μέχρι το 2013.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδύσεις που απευθύνονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της διεθνούς οικονομίας, σε τομείς που μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία, καθώς και σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες υφιστάμενες, νεοϊδρυθείσες και υπό σύσταση επιχειρήσεις ή συμπράξεις εταιρειών ανεξαρτήτως νομικής μορφής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα ποσοστά ενίσχυσης ανάλογα με την κατηγορία των ενεργειών κυμαίνονται από 35% έως 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από 15% έως 65% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κατηγορίες των επενδύσεων είναι:

1. Μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν από 300.000 και φτάνουν μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

2. Επενδυτικά σχέδια σημαντικού εύρους που φτάνουν έως 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

- Σημαντική συμβολή στην απασχόληση: Να δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, κατ' ελάχιστον μία θέση ισοδύναμης πλήρους εργασίας ανά 100.000 ευρώ εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.
- Στοχευμένη περιφερειακή διάσταση: Είναι επιλέξιμες επενδύσεις μόνο στις περιφέρειες που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.
- Ανώτατο όριο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στη δράση: Η δημόσια δαπάνη που κατευθύνεται σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% του συνόλου της προβλεπόμενης δαπάνης για τον συγκεκριμένο κύκλο στις περιφέρειες που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.
- Σύνταξη του συνόλου της πρότασης στην αγγλική γλώσσα (εξαιρούνται τα δικαιολογητικά) και αποδοχή της πρότασης από αξιολογητές του εξωτερικού (ιδιώτες, νομικά πρόσωπα, ερευνητές).
Οι δύο φάσεις του προγράμματος που πρέπει να καλύπτουν τα επενδυτικά σχέδια

Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορεί να καλύπτει δύο διακριτές και πλήρως διαχωριζόμενες ως προς το αντικείμενό τους φάσεις των επενδυτικών σχεδίων:

Φάση Α': Υποστήριξη της έρευνας, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των νέων προϊόντων.

Φάση Β': Υποστήριξη της εμπορικής διάθεσης των νέων προϊόντων.

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια μπορούν είτε να καλύπτουν και τις δύο φάσεις, είτε να αφορούν αποκλειστικά τη δεύτερη φάση. Δεν επιτρέπεται η υποβολή πρότασης που να αφορά μόνο την Α' Φάση.

Οι ενέργειες της Α' Φάσης είναι:

1. Ενέργειες προετοιμασίας και σχεδιασμού. Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι 50% για τις μικρομεσαίες και 40% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

2. Ενέργειες βιομηχανικής έρευνας (δαπάνες προσωπικού, απόσβεσης εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και εφοδίων κ.λπ.). Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μεμονωμένες προτάσεις 70% για τις μικρές, 60% για τις μεσαίες και 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε περιπτώσεις συμπράξεων τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 80%, 75% και 65% αντίστοιχα.

3. Ενέργειες ανάπτυξης. Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μεμονωμένες προτάσεις είναι 45% στις μικρές, 35% στις μεσαίες και 25% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις συμπράξεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 60%, 50% και 40% αντίστοιχα.

4. Ενέργειες απόκτησης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες μόνο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, για τις μεμονωμένες προτάσεις είναι 45% στις μικρές και 35% στις μεσαίες επιχειρήσεις. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις συμπράξεις είναι 60% και 50%.

5. Ενέργειες διαχείρισης, υποστήριξης και συντονισμού έρευνας και ανάπτυξης. Για τις μεμονωμένες προτάσεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 45% στις μικρές, 35% στις μεσαίες και 25% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις συμπράξεις τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 60%, 50% και 40% αντίστοιχα.

Οι ενέργειες της Φάσης Β' είναι:

1. Ενέργειες εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία των παραγωγικών υποδομών. Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης. Στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο τα ποσοστά για τις μικρές είναι 35%, τις μεσαίες 25% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις περιοχές Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας είναι 40%, 30% και 20%. Στη Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στο Βόρειο Αιγαίο τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μικρές 50%, τις μεσαίες 40% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 30%. Για την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, την Ηπειρο και τη Δυτ. Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60%, 50% και 40% αντίστοιχα.

2. Ενέργειες προετοιμασίας διάθεσης τελικού προϊόντος ή υπηρεσίας. Τα ποσοστά ενίσχυσης ορίζονται ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης. Στη Στερεά Ελλάδα και στο Ν. Αιγαίο τα ποσοστά για τις μικρές είναι 35%, τις μεσαίες 25% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις περιοχές Αττικής, Δυτ.Μακεδονίας και Κεν. Μακεδονίας είναι 40%, 30% και 20%. Στη Θεσσαλία, στα Ιόνια Νησιά, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στο Β. Αιγαίο τα ποσοστά ενίσχυσης είναι για τις μικρές 50%, τις μεσαίες 40% και τις μεγάλες επιχειρήσεις 30%. Για την Αν.Μακεδονία και Θράκη, την Ηπειρο και τη Δυτ. Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 60%, 50% και 40% αντίστοιχα.

3. Ενέργειες επιχειρηματικής δικτύωσης. Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι 50% για τις μικρές και 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν ενισχύονται οι μεγάλες.

Πληροφορίες:
«Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού», οδός Λέκκα 23-25, Τ.Κ. 105 62 Αθήνα. Τηλ.: 210-3722402, -403, -491. Fax: 210-3722496. E-mail: ssdp@infosoc.gr. Ιστοσελίδα: www.digitalplan.gov.gr

(Πηγή: Εθνος)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα:
210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: