To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2012 οι αιτήσεις για παραχώρηση αγροτικής γης

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα
Περισσότερες από 2.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης έναντι 5 ευρώ το στρέμμα, καταδεικνύοντας τη τάση πολλών Ελλήνων για εγκατάλειψη των μεγάλων αστικών κέντρων και επιστροφή στην επαρχία.

Η παραχώρηση γης έναντι συμβολικού ενοικίου φαντάζει ικανή να δώσει νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο, που έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν 1.387 αγροτεμάχια, από τα 1.758 που έχουν αναρτηθεί μέχρι στιγμής και ήδη έχουν υπογραφεί 17 συμβόλαια για αγορά δημόσιας γης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ενοικίασης αγροτεμαχίων στις περιφέρειες Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης, Καβάλας, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση αγροτεμαχίων στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Σερρών, Φλώρινας και Χαλκιδικής να υποβάλλουν αίτηση μίσθωσης για 30 αγροτεμάχια έκτασης 633 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και 10 αγροτεμάχια έκτασης 377 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Επίσης έχουν αναρτηθεί, για δεύτερη φορά, 11 αγροτεμάχια έκτασης 67 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και 8 αγροτεμάχια έκτασης 90 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, για τα οποία δεν υπήρξε υποβολή αιτήσεων κατά την πρώτη ανάρτησή τους.

Μέχρι 8 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση αγροτεμαχίων στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Καβάλας και Πέλλας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μίσθωσης για 40 νέα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 606 στρεμμάτων.

Ακόμα, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση αγροτεμαχίων στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Σερρών και Κιλκίς μπορούν να κάνουν διαδικτυακή αίτηση μίσθωσης για 26 αγροτεμάχια έκτασης 820 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, 16 αγροτεμάχια έκτασης 302 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και 6 αγροτεμάχια έκτασης 67 στρεμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.

Δικαιούχοι είναι άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) και επαγγελματίες αγρότες. Ανώτατο όριο ενοικίασης είναι τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνονται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης, εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία, και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Για την απευθείας μίσθωση διαθέσιμου αγροτεμαχίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε πρώτη φάση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr ).

Στην πρώτη αυτή φάση οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Η διάρκεια μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 5 καλλιεργητικές περιόδους, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μία 5ετία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν, ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας έως 35 ετών.

Κάθε αγροτεμάχιο μένει αναρτημένο στο Διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης διαρκεί περί τις τρεις εβδομάδες και εν συνεχεία θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Κάθε Πέμπτη αναρτώνται και νέα αγροτεμάχια.

«Φως» μέσα από πέντε ερωτήσεις - απαντήσεις

Μπορεί κάποιος να κάνει περισσότερες από μία αιτήσεις για περισσότερα από ένα αγροτεμάχια;

«Η διαδικτυακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο μισθωτή να ορίσει σε κάθε αίτηση ένα ή και περισσότερα αγροτεμάχια, υπό τον όρο (για τα φυσικά πρόσωπα) ότι το σύνολο των ήδη καλλιεργούμενων ιδιόκτητων ή μισθωμένων εκτάσεων και του/των υπό εκμίσθωση αγροτεμαχίου/χίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν απαγορεύει σε κάποιον να υποβάλλει περισσότερες από μία αιτήσεις, αρκεί τα αγροτεμάχια σε κάθε αίτηση να είναι διαφορετικά».

Αν κάποιος μισθώσει αγροτική γη είναι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να παρουσιάζει τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων που θα παράγει;

«Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εμπορικής / επιχειρηματικής / αναπτυξιακής αγροτικής δραστηριότητας. Αυτό θα αποδεικνύεται από την ετήσια «Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ?».

Τι γίνεται μετά την ανανέωση της μίσθωσης (5 ή 25 χρόνια αντίστοιχα), υπάρχει συνεχής ανανέωση;

Μετά την ανανέωση της μίσθωσης και την παρέλευση των ετών που ορίζονται από αυτήν, τα αγροτεμάχια μπαίνουν ξανά στη διαδικασία απευθείας μίσθωσης.

Μπορεί κάποιος να δηλώσει αγροτεμάχια από 2 νομούς;

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τη χωροθέτηση των δηλωμένων, από τον υποψήφιο μισθωτή, αγροτεμαχίων. Μπορεί να είναι από τον ίδιο ή διαφορετικούς νομούς. Μπορεί να είναι από τον νομό κατοικίας του ή από διαφορετικό νομό. Ο μόνος περιορισμός έχει να κάνει με το σύνολο των ήδη καλλιεργούμενων ιδιόκτητων ή μισθωμένων εκτάσεων και του/των υπό εκμίσθωση αγροτεμαχίου/χίων το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα.

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις του παραγωγού εάν αθετήσει τη συμφωνία (πρόωρη καταγγελία μίσθωσης);

Για κάθε νομική διαφορά η οποία θα προκύψει από την πρόωρη καταγγελία της μίσθωσης εκ μέρους του παραγωγού, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ισχύοντος κάθε φορά Κώδικα Εμπορικών Μισθώσεων, καθώς και οι σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

(Πηγή: Εθνος)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο
Παππά).




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: