Αν και οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι άπειρες, περιοριζόμαστε στην ανάλυση 12 επενδύσεων βάσει στατιστικών στοιχείων της τελευταίας 20ετίας. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν: το 1ετές και 10ετές ομόλογο ΗΠΑ, το ευρώ, τη στερλίνα, το ελβετικό φράγκο, το δολάριο Αυστραλίας, το χρηματιστήριο ΗΠΑ, τον χρυσό, τον δείκτη διεθνών εμπορευμάτων (ο οποίος περιλαμβάνει εμπορεύματα που συνδέονται με την ενέργεια, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά μέταλλα) και την αγορά ακινήτων σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα.
Παρουσιάζεται η μέση ετήσια απόδοση των παραπάνω επενδύσεων την τελευταία 20ετία και το αντίστοιχο ρίσκο. Προηγείται ο χρυσός με απόδοση 9,2%, ακολουθούμενος από τον δείκτη διεθνών εμπορευμάτων (8%) και το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ (δείκτης S&P 500) με απόδοση 7,9%. Το τελευταίο, αν και καταγράφει μικρότερη απόδοση από τον χρυσό, εμφανίζει ίδιο ρίσκο (15%).
Πάντως οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Σύμφωνα με τον δείκτη χρηματιστηριακής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Yale, 78% των θεσμικών επενδυτών αναμένει θετικό πρόσημο για το 2012. Ταυτόχρονα όμως, «μόνο» 24% των θεσμικών επενδυτών θεωρεί αμελητέα την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου εντός του Α΄ εξαμήνου του 2012!
Παρά την υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s, οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα ομόλογα ΗΠΑ, καθώς το 10ετές ομόλογο καταγράφει εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο 1,5%. Για όσους προτιμούν επενδύσεις σε συνάλλαγμα, παρατηρούμε ότι τη μέγιστη απόδοση εμφανίζει το ελβετικό φράγκο με κέρδη 2,1% έναντι του δολαρίου. Οι προοπτικές του ελβετικού φράγκου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας η οποία, θέλοντας να προασπίσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας, παρεμβαίνει στις αγορές για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ανατίμηση του νομίσματος η οποία οδήγησε σε αρνητικό πληθωρισμό στα τέλη του 2011. Εκτιμούμε ότι το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο καταγράφει μέση ετήσια απόδοση 0,8%, μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη «έκπληξη». Και τούτο διότι η Αυστραλία, λόγω των ισχυρών εμπορικών της δεσμών με την εύρωστη Κίνα (η Κίνα αποτελεί το νούμερο 1 εξαγωγικό προορισμό της Αυστραλίας), αναμένεται να παρουσιάσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,6% τη διετία 2012-2013, υπερβαίνοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ.
Το ευρώ έχει απολέσει, σε σχέση με το δολάριο, 0,6% σε ετήσια βάση (να σημειωθεί ότι λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης το ευρώ έχει απολέσει 6,3% μόνο τη διετία 2010-2011), ενώ η στερλίνα έχει απολέσει 0,4%.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα, παρά την πτώση (σε τιμές δολαρίου) κατά 5% το 2011, εξακολουθούν να εμφανίζουν, την τελευταία 20ετία, μεγαλύτερη απόδοση (7,7%) από τα ακίνητα στις ΗΠΑ (2,8%) και στη Μεγάλη Βρετανία (5,4%) καταγράφοντας μάλιστα μικρότερο ρίσκο από τα ακίνητα Μεγάλης Βρετανίας (11% έναντι 12,4%)! Βέβαια, η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα προδικάζει περαιτέρω αρνητική απόδοση ακινήτων για το 2012. Τέλος, οι «φίλοι» του χρυσού οι οποίοι φοβούνται κατάρρευση της Ευρωζώνης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρυσός καταγράφει ισχυρή αρνητική συσχέτιση κατά κύριο λόγο με το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο με τις τιμές ακινήτων ΗΠΑ.
Στον βαθμό λοιπόν που οι επενδυτές χρυσού είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν τις απειλές των οίκων αξιολόγησης για περαιτέρω υποβάθμιση των ΗΠΑ (αλλά και της Ευρωζώνης), μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους συνδυάζοντας χρυσό με 10ετή ομόλογα και ακίνητα ΗΠΑ.
(Πηγή: Καθημερινή)